Koppel vraagt hardrijders trager te rijden in het centrum van Vladslo

Axel Debou Caroline Louwagie hopen op wat meer hoffelijkheid van de autobestuurders. © JH
Redactie KW

De 45-jarige Axel Debou en zijn vrouw Caroline Louwagie (39) uit de Beerststraat in Vladslo doen een oproep naar hardrijders in hun straat en vragen meer hoffelijkheid. In een maand tijd gebeurden twee ongevallen, een waarbij hun dochter Marlon (11) op de fiets aangereden werd. “Nochtans deed de stad hier fantastisch werk bij de heraanleg, maar er is een tekort aan hoffelijkheid”, zeggen ze.

Een drietal jaar geleden werd de Beerststraat in Vladslo tot grote tevredenheid van de bewoners volledig opnieuw aangelegd door de stad Diksmuide. De hoge snelheden die in de dorpskom werden gehaald en het feit dat de kasseien in de straat dat gevoel nog versterkten en voor trillingen zorgden, was lang een bron van wrevel.

“Ik heb toen zelf initiatief genomen voor een petitie in het dorp”, zegt Axel Debou die met zijn vrouw Caroline sinds 2003 in het huis rechtover de kerk woont. “De stad had oren naar onze verzuchtingen en leverde hier fantastisch werk. De kasseien maakten plaats voor asfalt en er werden boomplantvakken aangelegd om de snelheid te minderen, want het is soms echt een autosnelweg.”

Dochter aangereden aan voordeur

Helaas stellen de bewoners vast dat niet iedereen het nauw neemt met de snelheidslimiet. “Voor ons werd dat pijnlijk duidelijk toen onze dochter Marlon (11) vier weken geleden aan de voordeur aangereden werd.”, vervolgt Caroline.

“Het was vrijdagmiddag 16 uur en de school was uit. Opeens hoorde ik een klap en veel geschreeuw. Ik wist meteen dat het Marlon was. Haar fiets lag voor een auto en ik zag haar niet meteen. Ze bleek aan de kant te zitten en gelukkig viel alles mee. Ze had blauwe plekken en schaafwonden. Het bleek dat ze op straat aangereden werd door een vrouw die dringend naar de dokter moest. Blijkbaar is Marlon wel in fout omdat ze niet overstak op het zebrapad. Maar het geeft wel aan dat mensen hier vaak te snel of haastig rijden. Afgelopen weekend nog reed een chauffeur met zijn wagen gewoon dwars over een boom in het boomplantvak en reed gewoon verder. De boom werd ’s nachts onverklaarbaar weer rechtgezet. Ook dat is niet de eerste keer.”

Hoffelijkheid

Marlon hield er nu gelukkig weinig aan over en is intussen op scoutskamp in Opwijk.

“Ze was wat stijf na de klap maar alles is oké. In de buurt zijn we het erover eens dat hier nog steeds veel te snel gereden wordt. Wat meer hoffelijkheid bij bestuurders zou zeker welkom zijn. Aan de stad ligt het zeker niet. In 2024 zou er nog een fietspad komen tussen Vladslo en Esen, waar iedereen ook echt naar uitkijkt. We hopen dat haastige bestuurders al het mooie werk van de stad niet teniet doen. Zeker in zo’n leuk dorp als Vladslo”, besluit het koppel. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier