Koppel viert diamanten bruiloft met spuitje in vaccinatiecentrum in Brugge

Yvan Hoppe en Odette Cherlet vierden donderdagochtend hun diamanten jubileum aan het vaccinatiecentrum.©Davy Coghe Davy Coghe
Yvan Hoppe en Odette Cherlet vierden donderdagochtend hun diamanten jubileum aan het vaccinatiecentrum.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op donderdag 8 april, de dag van hun diamanten bruiloft, lieten Odette Cherlet en Yvan Hoppe zich vaccineren tegen covid-19. “Een toeval, al heb ik gevraagd om samen met mijn vrouw te mogen komen, want ik moest pas vrijdag gaan”, zegt Yvan. Maar hij diende zijn huwelijksverjaardag niet als argument te gebruiken om zijn vrouw te mogen vergezellen naar het vaccinatiecentrum in het Boudewijnpark.

En toch maakten Odette Cherlet (80) en Yvan Hoppe (79) een symbolisch gebaar door op hun zestigste huwelijksverjaardag een spuitje tegen covid-19 te laten plaatsen. Een teken naar de jongere Bruggelingen om zich ook te laten vaccineren. “Ik heb nooit getwijfeld”, zegt Yvan. “Onze jongste zoon Nico, een cipier in de Brugse gevangenis, is zwaar ziek geweest door covid-19. ‘t Scheelde niet veel of hij moest naar het ziekenhuis. Zoiets willen wij niet meemaken op onze leeftijd. Ik volg via mijn iPad al een jaar lang nauwgezet al het nieuws over de pandemie. Wat de verpleegkundigen en artsen op intensieve zorgen al meemaakten, is om kippenvel van te krijgen. Zulke taferelen willen wij niet beleven.”

Metaalarbeider

Zowel Odette Cherlet als Yvan Hoppe groeiden op in een modaal arbeidersgezin. Zij op Ver-Assebroek, hij in de Peperstraat in Brugge. Odette verloor al vroeg haar moeder en kreeg mee de verantwoordelijkheid over een gezin met vijf kinderen. Nadien werkte zij 35 jaar als poetsvrouw in residentie Berkenhof in Assebroek.

“Twaalf dagen voor mijn 20ste verjaardag zijn we gehuwd. Het was van moeten…”

Yvan had twee broers en een zus. Hij volgde enkel lager onderwijs in de Baliestraat en nadien avondschool. Hij werkte 43 jaar als metaalarbeider bij achtereenvolgens CBRT, de Brugeoise, een scheepsbouwer in Vlissingen en Fabricom. Op zijn 58ste ging hij met brugpensioen. Voetbal was zijn grote passie. Hij speelde bij de jeugd van Club Brugge, verhuisde nadien naar het arbeidersverbond en was vijftien jaar lang jeugdtrainer bij SVV Damme.

Hoe hebben Odette en Yvan elkaar leren kennen? Yvan: “In café De Scarlet in de Sint-Amandsstraat, tijdens mijn militaire dienst bij de Marine. We zijn op 8 april 1961 gehuwd, twaalf dagen voor mijn twintigste verjaardag. We waren een beetje gehaast…. Er was een ongelukje gebeurd, ‘t was van moeten. Odette was zwanger van onze zoon Gino”, vertelt de jubilaris met een knipoog.

Drie kinderen

Het sympathieke echtpaar kreeg drie kinderen. Na Gino kwamen nog Miranda en Nico. “Onze oudste zoon is nu hoofdsecretaris bij het ACOD voor alle Belgische gevangenen, onze dochter Marina baatte jarenlang een bakkerij uit en stapte na haar echtscheiding over naar de horeca”, vervolgt de jubilaris. Inmiddels hebben Odette en Yvan zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Feest uitgesteld

Nog voor de pandemie toesloeg hadden de jubilarissen voor hun diamanten bruiloft een feestzaal in Varsenare vastgelegd. “Door corona hebben we het feest moeten uitstellen. Uitstel is geen afstel, we zullen ons 60 jaar huwelijk vieren in betere tijden. Maar ‘t moet op een maandag zijn, want onze kleinkinderen runnen bakkerijen van de groep Paulus”, besluit Yvan. Voorlopig beperkten zij hun feest donderdag tot enkele glaasjes en hapjes in hun veilige bubbel, na het spuitje in het vaccinatiecentrum… Om het diamanten paar proficiat te wensen namens het stadsbestuur waren zowel toerismeschepen Philip Pierins, een buur van Odette en Yvan, die in de Astridlaan in Assebroek wonen, en burgemeester Dirk De fauw donderdagochtend afgezakt naar het vaccinatiecentrum. Ook onze redactie wenst hen een dikke proficiat!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.