Koppel uit Ledegem reist de wereld rond

Hans Hellebuyck en Annemie Malfait in thuisbasis Ledegem. (foto JS) © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

Hans Hellebuyck en Annemie Malfait zijn gebeten door de reismicrobe. Samen hebben ze al de halve wereld gezien, ook een paar hachelijke avonturen beleefd, vrienden voor het leven gemaakt, maar vooral een karrenvracht aan beelden en warme herinneringen verzameld.

“Het is eigenlijk allemaal begonnen in 1990, toen we gesetteld waren in onze woning”, begint Hans zijn verhaal. “Aanvankelijk beperkten we onze reizen tot Europa: Portugal, de Azoren, Madeira, Tsjechië,… Dat waren vooral wandelvakanties.” Vanaf 1998 trokken ze naar verdere bestemmingen. Hans en Annemie vinden zichzelf nochtans geen globetrotters. “We gaan slechts 1 à 2 keer per jaar op vakantie. We hebben wel alle continenten al bezocht, behalve Oceanië. Gek genoeg spreekt dat ons niet zo aan. Daar komt natuurlijk bij dat het steevast gaat om vliegtuigreizen van ongeveer 36 uur.”

onvergetelijk afrika

“Op onze reis naar Borneo in 2004 leerden we landgenoten kennen die vrienden voor het leven geworden zijn. We hebben al enkele groepsreizen gedaan zo zijn we tweemaal naar India getrokken maar zien het alleenreizen toch als het belangrijkste avontuur. Afrika oefent, wat dat betreft, een grote aantrekkingskracht op ons uit. Oeganda, Zuid-Afrika, Madagaskar (tweemaal), Ethiopië, Botswana, Tanzania: dat waren stuk voor stuk onvergetelijke reizen. Annemie moest ooit wegduiken in het struikgewas voor een chargerende jonge olifant in Botswana, waarvan ik nog snel een foto wist te maken voor ik veiliger oorden opzocht. Of onze close encounter met een zwarte cobra… Ja, dat zijn toch dingen die je niet snel vergeet.”

“Of die keer toen we met een gids de berggorilla’s in Oeganda gingen bekijken”, haakt Annemie in. “Ik stond op een richel toen zo’n op zijn borst roffelend mannetje ineens naar beneden sprong tot op een halve meter naast mij, en me ei zo na mee de dieperik in sleurde”. En toch: “Oeganda willen we zeker wel eens bezoeken”, zeggen ze in koor.

“Een zwarte cobra, een chargerende olifant, een boze gorilla… dat zijn onvergetelijke herinneringen”

“In Amerika bezochten we Yellowstone, wat naar mijn mening het mooiste park van het land is. Ook Canada en Alaska zijn prachtig, daar kan je op een afstand van 300 km plots van temperaturen van 25° naar 3° gaan. We zagen er een grizzlymoeder met twee jongen vanop 100 meter afstand. Een zwart berenjong kwam zelfs tot op 2 meter afstand bij ons! Het leverde een prachtige foto op. Ik kon ook al een overstekende lynx vastleggen met mijn camera. Lynxen zijn nochtans echt wel schuwe dieren”, zegt Hans.

drie weken guatemala

Ook Zuid-Amerika kan het koppel wel bekoren. “We gingen al naar Suriname, Peru, Ecuador, Brazilië, Argentinië en Chili. In Midden-Amerika bezochten we Costa Rica.” En Azië? “Japan is een onvoorstelbaar proper land met een formidabele natuur. Het openbaar vervoer is er ook fenomenaal. Japanners zijn bijzonder vriendelijk, maar vooral zeer gedisciplineerd. Vietnam en Indonesië mogen we ook al afvinken. We zijn er zeker nog wel een paar vergeten op te sommen…”

In het najaar hebben de zelfverklaarde niet-globetrotters nog een reis van drie weken naar Guatemala op het programma staan. (EDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier