Koppel steunt vzw Kleine Held met eigen webwinkel: “Praten over prematuriteit is nog taboe”

Leslie en Jonathan Sergeys met dochter Eliana.© Davy Coghe
Leslie en Jonathan Sergeys met dochter Eliana.© Davy Coghe
Redactie KW

Leslie (28) en Jonathan Sergeys (40) willen via hun webwinkel ‘Little Princess Eliana’ organisaties steunen die zich inzetten voor premature kinderen. De dochter van het koppel werd op 20 juli vorig jaar elf weken te vroeg geboren. Het leven van Eliana hing weken aan een zijden draadje. Leslie en Jonathan gingen emotioneel door een zware periode, maar Eliana kwam er wonderwel zonder complicaties bovenop.

Half juni vorig jaar, zo’n vier maanden voor de voorspelde bevallingsdatum, krijgt Leslie haar eerste weeën. Ze wordt overgebracht naar het AZ Sint-Jan in Brugge en daar krijgt het koppel slecht nieuws te horen. “Ik had al een opening, maar de kans bestond dat bacteriën infecties zouden veroorzaken en dat Eliana niet meer genoeg vruchtwater zou hebben. Er was kans dat ze zwaar gehandicapt zou zijn, ofwel dood geboren zou worden. Ten slotte bestond de kans ook dat het personeel de machines die haar in leven hielden, zouden stilleggen als ze zagen dat het te zwaar voor haar werd. Haar kansen op overleven waren heel klein. Dat was een mokerslag voor ons, maar we gaven niet op”, vertelt Jonathan zichtbaar geëmotioneerd.

Vechtertje

De vijf weken die volgen, brengt Leslie door in het ziekenhuis. In die periode moet ze zo weinig mogelijk bewegen. Hoe meer ze beweegt, hoe groter de kans dat het de gezondheid van Eliana schaadt. Op 20 juli, uiteindelijk 11 weken vroeger dan gepland, komt Eliana op de wereld via een spoedkeizersnede. “Toen ik op de monitor keek, bleek dat de keizersnede écht noodzakelijk was. Eliana had nog een hartslag van 75 en balanceerde tussen leven en dood. Ze woog amper 1,2 kilo en was 39 centimeter groot. Meteen na de geboorte werd ze in de couveuse gelegd, en dat voor meerdere weken”, getuigt Jonathan. “In het begin kreeg ze nog extra zuurstof toegediend en had ze negen baxters. Aan haar voet zat een draadje dat verbonden was met haar hart om haar hartslag te meten”, vult Leslie aan.

Voor het gezin breekt een periode van grote onzekerheid aan, vooral in de eerste weken. “Iedere keer als je toekomt, haal je opgelucht adem dat ze er nog is. De verpleegsters probeerden ons gerust te stellen en zeiden dat ze een vechtertje was. Geleidelijk aan zag je haar openbloeien, maar er bleef altijd wel een soort angst in ons achterhoofd. De kans bestaat dat een kindje wordt opgevolgd, maar dat het er plots niet meer is. Het duurde toch zeker een maand vooraleer het personeel zei dat Eliana niet meer fragiel was. Vanaf dan voelden we ons geruster”, getuigt Leslie.

“Ik combineerde de ziekenhuisbezoeken toen met het huishouden en een voltijdse job als polyvalent medewerker in het Thermae Palace Hotel”, gaat Jonathan verder. “Dan leef je écht op een rollercoaster en moet je soms een pauze nemen. Gelukkig konden we rekenen op Leslie haar moeder. Zij ging soms in mijn plaats naar het ziekenhuis, terwijl ik met de vader iets ging drinken in Brugge. Als je dat niet zou kunnen, ga je er volledig onderdoor.”

Band met personeel

Op 18 september mag het gezin het ziekenhuis verlaten en dat zorgt voor de nodige emoties. “Toen we vertrokken, heb ik toch enkele tranen gelaten”, bekent Jonathan. “In het ziekenhuis zijn we extreem goed geholpen. Elke keer als ik op bezoek ging, kwam een verpleegster ons over alles inlichten en alles werd bijgehouden in een map die we altijd konden raadplegen. Na een tijdje kende Leslie dat hele boek van buiten. Eliana is ondertussen acht maanden. Ze ontwikkelt zich goed, maar we moeten haar nog regelmatig laten opvolgen. Telkens we in het ziekenhuis zijn, bezoeken we ook de prematuurafdeling, omdat we met het personeel écht een band hebben opgebouwd.”

“Onze dochter Eliana is elf weken te vroeg geboren. Het heeft niet veel gescheeld, maar ze heeft het gered”

Het AZ Sint-Jan in Brugge is het enige West-Vlaamse ziekenhuis met een dienst intensieve zorgen voor prematuren. Opvallend is dat er in 2020 tien procent minder prematuren in het ziekenhuis zijn opgenomen. Toen Eliana nog in het ziekenhuis lag, kwamen Leslie en Jonathan in contact met vzw Kleine Held, een organisatie die een gratis pakket met handgemaakt dekentje, body en andere spullen maakt voor ouders met premature kinderen. “Op een bepaald moment zagen we dat Eliana een speciale body aanhad, eentje die we nog niet gezien hadden”, legt Jonathan uit. “Een verpleegster vertelde ons dat vzw Kleine Held die had gemaakt. Je ziet je kind daar voor het eerst in schitteren en dat raakt je enorm. We wilden sowieso iets teruggeven aan hen, maar we wisten niet wat.”

In de kijker zetten

Na de emotionele rollercoaster en de intense maanden beslist het koppel een eigen webwinkel op te richten om de vzw te steunen. “We verkopen verschillende producten zoals zelfgemaakte zeep of kaarsen. Nu zijn we ook gestart met een pannenkoekenverkoop”, verklaart Leslie. “De opbrengst ervan gaat naar vzw Kleine Held, maar met onze winkel willen we ook prematuriteit meer onder de aandacht brengen. Twintig procent van de geboren baby’s zijn prematuur, maar je hoort daar zelden of nooit over spreken. Het is voor velen nog een taboe. Heel wat mensen weten ook niet wat prematuriteit precies betekent. Dat was bij ons ook het geval tot we het zelf meemaakten. Veel ouders met een premature baby, denken dat het een gewoon kind is. Maar dat is niet zo. Ze zien er misschien uit als normale kinderen, maar hun ontwikkeling loopt niet gelijk als dat van kinderen die niet te vroeg ter wereld kwamen. Daar moet je van in het begin rekening mee houden”, besluit Jonathan.

Wie geïnteresseerd is in producten van Little Princess Eliana, kan terecht op de Facebookgroep Little Princess Eliana of bellen op het nummer 0494 93 11 99.