Koppel start dagcentrum voor mensen met beperking in Langemark

We herkennen v.l.n.r. Peter Peene, Stephanie Vantomme, Glenn Lenoir en Marijn Vanden Berghe. (foto pco)
Redactie KW

Marijn Vanden Berghe en Stephanie Vantomme starten straks in de Zonnebekestraat in Langemark een kleinschalig dagcentrum voor mensen met een mentale beperking op. De Mast wil van start gaan in september.

Marijn Vanden Berghe studeerde af als leerkracht en kwam al snel in de sociale sector terecht. “Nu werk ik in een voorziening als interventiemedewerker”, vertelt hij. “Daar vond ik mijn ware roeping en droom om een kleinschalige plek te creëren voor volwassenen met een mentale beperking. Met mijn echtgenote Stephanie Vantomme, die zelfstandig logopediste is, vormen we een tandem. Zij zal haar praktijk verder zetten. Daarnaast hebben we ook Peter Peene aangesproken om zijn engagement en netwerk. Glenn Lenoir heb ik leren kennen als de partner van een collega. Hij is ook een geëngageerd persoon. Wij vormen het bestuur van vzw De Mast.”

Na de zomer moet ons pand helemaal klaar zijn om de eerste gasten te ontvangen

De uitdaging is niet min. De Mast kan slechts van start gaan als vier zorgvragers zich inschrijven voor dagopvang. Kleinschalige projecten zijn mogelijk gemaakt door een nieuwe financieringsvorm. Niet de voorziening ontvangt het geld van de Vlaamse overheid, maar de persoon met handicap. Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee een meerderjarige zorg en ondersteuning kan inkopen binnen het eigen netwerk, bij vrijwilligers, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en bij vergunde zorgaanbieders. Na het verkrijgen van de nodige vergunning van het VAPH, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, vormde de eerste grote uitdaging een geschikte locatie vinden.

“In de Zonnebekestraat, aan de rand van het dorpscentrum, vonden we een ruime en alleenstaande woning met een grote tuin. De voorbije maanden is het pand grondig verbouwd en na de zomer moet het helemaal klaar zijn om de eerste gasten te ontvangen op het gelijkvloers. We mogen maximaal vijftien mensen opvangen. Ons streefdoel is elf of twaalf mensen. Wij willen hier geen gevoel creëren van een grote instelling, maar zetten een individuele benadering en huiselijkheid voorop. Wij willen werken aangepast aan de wensen en de mogelijkheden van de gasten, met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, inclusie, overleg en samenwerking. Wij willen in een kader van enthousiasme werken in respect en openheid. Daarom kozen we als naam ook voor De Mast, met een verwijzing naar een zeilschip. Daarvan is de mast een essentieel onderdeel, maar zonder ondersteuning breekt de verankering”, verduidelijkt Marijn.

Dagbesteding

In De Mast zullen cliënten zelf mee kunnen bepalen wat ze het liefst doen. “De activiteiten worden aangeboden van maandag tot vrijdag. Dat kan gaan van houtbewerking over beeldende kunst tot tuinieren of koken. Sport en spel, ontspanning, uitstapjes, maar ook een helpende hand bieden bij lokale zelfstandigen, samenwerking met verenigingen… Alle opties liggen open”, zegt Stephanie Vantomme. “Er is een grote tuin waarmee we de verbondenheid met de natuur willen benadrukken. Daar zullen we wat kleine dieren houden. Via de moestuin en fruitbomen willen we zelfvoorzienend werken en de producten gebruiken in de eigen open keuken. De ligging, vlakbij de dorpskern, opent alvast perspectieven tot verbinding met de plaatselijke leefgemeenschap met zijn verenigingen en zelfstandigen. Wat zouden we voor elkaar kunnen betekenen? We willen ook inzetten op semi-industrieel werk. Of een forum worden voor verkoop van bijvoorbeeld zelfgemaakte confituur of het aanbieden van cadeaumanden.”

De dagprijs wordt bepaald in functie van de zorgvraag en zwaarte. Geïnteresseerden (zorgvragers, kandidaat-vrijwilligers…) zijn welkom tijdens een info-moment op zaterdag 25 mei van 9.30 tot 12.30 uur of via info@demastvzw.be of 0494 87 52 74. Meer info is ook te vinden op www.demastvzw.be of op de Facebookpagina van Dagcentrum De Mast.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier