Koppel schenkt 18 kinderen van door overstromingen verwoeste school zorgeloze week in Westrozebeke: “Hen even weer gewoon kind laten zijn”

Bart Terryn en Tamara Staelens van de speelboerderij ‘t Ganzengoed. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

De Warmste Week van Westrozebeke moet het worden. Van 28 september tot 1 oktober kunnen 18 kinderen uit het door de zware overstromingen van afgelopen zomer getroffen Fraipont terecht in de speelboerderij ‘t Ganzengoed om er enkele dagen hun zorgen te vergeten. “We willen hen tonen dat ze allesbehalve alleen staan”, zegt initiatiefneemster Tamara Staelens.

Toen Wallonië eind juli door ongeziene regenval en bijhorende zware overstromingen geteisterd werd, bloedde het hart van Tamara Staelens (45) en haar man Bart Terryn (49). Zij wonen samen met hun tweelingdochters Emma en Lisa (19) tussen de Westrozebeekse velden, waar ze sinds elf jaar hun speelboerderij ‘t Ganzengoed uitbaten.

“We zijn allebei erg geëngageerd”, steekt Tamara van wal. “Bart en ik leerden elkaar zo’n 25 jaar geleden kennen bij het Rode Kruis en mensen helpen zit nog altijd diep in ons. Toen we de beelden van al die ondergelopen straten en huizen zagen, wilden we eigenlijk liefst onze botten aantrekken en ter plekke gaan helpen. Maar we konden onze zaak niet zomaar achterlaten, al wilden we wel iets doen.”

Het is mooi om te zien hoe een hele gemeente zich achter deze plannen schaart. Iedereen wil helpen

Ook de ravage van de plaatselijke école libre de Fraipont – de vrije basisschool – liet hen niet onberoerd. “Het leek me verschrikkelijk te weten dat zo’n 150 kinderen in die omstandigheden weer naar school zouden moeten gaan. Daarom besloten we om de Facebookpagina Amis de Fraipont in het leven te roepen en op die manier fondsen bij elkaar te krijgen om de school een duwtje in de rug te geven.”

De ravage in Fraipont is bijna twee maanden na de feiten nog altijd enorm.
De ravage in Fraipont is bijna twee maanden na de feiten nog altijd enorm. © FB Amis de Fraipont

Tamara contacteerde ook de directie en deed hen het voorstel om één klas enkele dagen een zorgeloze tijd in Westrozebeke te schenken. “Ze waren meteen voor het idee gewonnen. Van dinsdag 28 september tot vrijdag 1 oktober zullen 18 leerlingen van het vierde leerjaar, samen met hun vaste leerkracht en een begeleider hier verblijven. Een midweekje Westrozebeke, zeg maar. Met als doel ze even weer onbezorgd kind te laten zijn, weg van alle ellende in hun thuisgemeente.”

Nog autocar gezocht

Heel wat lokale ondernemers schaarden zich ondertussen achter de plannen van Tamara en Bart, die in het dagelijkse leven respectievelijk aan de slag zijn bij de school Tordale in Torhout en als inspecteur bij de politiezone Arro Ieper. “Zo staat de vakantiehoeve van Hof ter Rozebeke in voor de overnachtingen, biedt de Gezinsbond elke ochtend en mooi ontbijt aan en dansschool Donatha zal de kinderen een kampdans aanleren. De bakkers van Westrozebeke en Staden zorgen dan weer voor brood, Westvlees bezorgt ons eveneens maaltijden… Mooi om te zien hoe een hele gemeente zich achter onze plannen schaart. Er zijn zelfs mensen die pakketten willen maken voor álle kinderen van de school in Fraipont.”

© FB Amis de Fraipont

Met de gemeenteschool Okido zullen Tamara en Bart dan weer een soort buddyproject op poten zetten, zodat er ook een educatief luik aan het verblijf gekoppeld wordt. “Bedoeling is dat het Westrozebeekse vierde leerjaar hun leeftijdsgenoten uit Fraipont mee op sleeptouw neemt. Wie weet groeit daar wel een structurele samenwerking uit? Wij planten met plezier het zaadje.”

Ook qua vervoer hoeven de kinderen uit Fraipont zich van niets aan te trekken. “We hebben drie minibusjes mét chauffeur die ter plekke zullen instaan voor alle verplaatsingen. Het Stadense gemeentebestuur zorgt daarvoor, net als wzc Ter Westroze en Garage Vandergucht uit Beselare. Daar zijn we erg dankbaar voor. We zijn enkel nog op zoek naar een grotere autocar om de kinderen vanuit Fraipont naar Westrozebeke te halen en op het einde van de week terug te brengen.”

We willen de kinderen naar huis sturen met een koffer vol mooie herinneringen en nieuwe spullen

Om het plaatje helemaal af te maken, hoeven de kinderen amper spullen mee te brengen. “Wij staan voor alles in: hygiëneproducten, handdoeken, slaapzakken… We zijn zelfs van plan om alle kinderen een trui te bezorgen waarop het logo van Amis des Fraipont prijkt, samen met hun voornaam. Uiteindelijk willen we ze naar huis sturen met een koffer vol mooie herinneringen en nieuw materiaal.”

Nog jaren werk

Op de agenda staat, naast de samenwerking met Okido, onder andere ook een dag vol spelplezier op ‘t Ganzengoed en zelfs een heus kampvuur dat door de lokale brandweer in goeie banen wordt geleid. Nu enkel nog duimen voor mooi weer”, knipoogt het echtpaar.

Tamara en Bart zijn op 31 augustus ook zelf naar Fraipont afgezakt. “Wat we daar gezien hebben, tart alle verbeelding”, zuchten ze. “De school, en bij uitbreiding de hele gemeente, weer opbouwen, zal nog jaren werk vergen. Net daarom is het belangrijk dat we deze tragedie niet vergeten. Onze Waalse vrienden kunnen onze hulp zeer goed gebruiken.”

Wie Amis de Fraipont wil steunen, kan een bedrag naar keuze overschrijven op rekeningnummer BE66 7507 0167 6843. Het geld wordt gebruikt voor het verblijf in Westrozebeke, het resterende bedrag gaat integraal naar de school in Fraipont. Contact: 0486 49 73 53 of info@tganzengoed.be. Alle info op de Facebookpagina.

© FB Amis de Fraipont
© FB Amis de Fraipont

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.