Koppel gaat wijn verbouwen op hoeve ‘t Neerhof in Sint-Andries

Burgemeester Dirk De fauw, Sonia Marazuela en Sasha De Smet. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

In hoeve ‘t Neerhof in de Legeweg 290 in Sint-Andries heeft burgemeester Dirk De fauw (CD&V) symbolisch een druivenplantje in de grond. Sascha De Smet en Sonia Marazuela, de nieuwe eigenaars van de middeleeuwse hoeve, hebben er ondertussen al 2.200 van de 3.000 geplande ranken aangeplant op hun grondgebied van 13.000 vierkante meter.

In het dagelijkse leven is Sascha De Smet aannemer en uitvoerder van verbouwingen. De 47-jarige Waaslander woonde eerst in Moerkerke voor hij tien jaar geleden naar Brugge verhuisde. Zijn levensgezellin Sonia Marazuela (49) is een volbloed Madrileense die door de liefde begin jaren negentig de weg naar Brugge vond. Nadat ze bij de plaatselijke afdeling van de Spaanse modeketen Zara aan de slag was gegaan, opende ze naar eigen kledingzaak Marazuela in de Noordzandstraat 87.

Sinds begin september 2018 staat ze aan het hoofd van de Oxfam Solidariteit Brugge-afdeling, gelegen aan de Leopold II-laan 19. “Op kleine schaal heb ik met mijn vader in Spanje nog wijn verbouwd”, schetst Marazuela. “De liefde voor een goed glas wijn deel ik met Sascha. We zijn op zoek gegaan naar een landgoed en ons oog viel op de hoeve ‘t Neerhof in Sint-Andries, stedenbouwkundig erfgoed van de familie De Visch waar we meteen ons hart aan verpand hadden.”

Edele druivenrassen

Op de boerderij was er al een hele tijd geen activiteit meer. Het weiland, ruim een hectare groot, ligt er ideaal bij om de druivenranken uit de grond te zien verrijzen. “Door de klimaattransitie is de temperatuur in Spanje vandaag zo hoog dat men bepaalde problemen krijgt om wijn te produceren” werpt De Smet op. “De alcohol- en suikergraad is te hoog aan het worden in bepaalde gebieden. De weersomstandigheden in onze contreien zijn vandaag eigenlijk beter geschikt voor de wijnteelt, al vormen we momenteel wellicht de eerste grootschalige wijngaard op Brugs grondgebied.”

Het is mooi dat wij opnieuw wijnranken planten op de grond waar blijkbaar honderden jaren geleden fervent wijn werd verbouwd

“We hebben enkel ranken van zuivere druivenrassen van uitstekende kwaliteit in de grond gestopt. Het gaat onder meer om de Pinot Noir en in beperkte mate ook de Tempranillo, blauwe soorten die tot de edele druivenrassen behoren. Ook van de Cabernet Blanc, Chardonnay en Pinot Blanc vind je ranken op ons domein. Omdat we over een uitstekende grondstructuur beschikken, met natuurlijke bemesting, zouden we volgend jaar al onze eerste druiven kunnen plukken. Na een rijpingsproces van een jaar bestaat de kans dat we in 2022 onze eerste flessen wijn kunnen bottelen”, aldus De Smet.

Historisch karakter

Om de nodige wijnexpertise op te doen, laat het koppel zich bijstaan door de Torhoutse wijnconsultant Bart Ganne.”We willen meer rode dan witte wijn op flessen trekken, omdat dit meer onze smaak is”, blikt De Smet vooruit. “Namen voor de etiketten op onze flessen hebben we nog niet, maar we zouden er graag ‘t Neerhof in verwerkt zien om het bijzondere historische karakter van onze wijngaard in de verf te zetten. Rond die wijngaard hebben we met het Regionaal Landschap Houtland trouwens meer dan duizend meidoorns geplant, met onder andere een haag aan de zijkant geplant. Op die manier willen we onze wijngaard omzoomd zien door een dichte houtkant, wat een uitstekende zaak is voor de biodiversiteit.”

Napoleon Bonaparte

“Ik heb me trouwens laten vertellen dat tijdens en na de middeleeuwen de Legeweg een belangrijke oude heerweg was die van Varsenare naar Brugge liep. Langs beide zijden van deze weg werd wijn verbouwd. Toen Napoleon Bonaparte ook hier bij ons heerste heeft, hij op een dag beslist dat wijn verbouwen voortaan een voorrecht was dat enkel nog op Frans grondgebied mocht en zodoende zijn alle wijnplantages bij ons verdwenen. Het is mooi dat wij dan nu opnieuw wijnranken planten op de grond waar er blijkbaar honderden jaren geleden fervent wijn werd verbouwd” , besluit De Smet. (SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier