Kopjeszwam en Ecoliving krijgen vijf compostvaten als duwtje in de rug

V.l.n.r.: Bart Vanderveken (Kopjezwam), Minou Esquinet, Wouter Schepens (Kopjezwam), Peter Clerckx (Ecoliving). © PM
Redactie KW

In een oud pand in de Langestraat huizen Kopjezwam en Ecoliving, twee stichtingen die zich elk op hun manier inzetten voor een ‘circulaire economie’. Met de schenking van vijf compostvaten krijgen zij van schepen van Leefmilieu Minou Esquenet een duwtje in de rug. Al kijken beide projecten op termijn vooral uit naar een definitieve behuizing.

Ecoliving en Kopjezwam zijn twee projecten in de korte-keten-economie die onderdak vonden in de Langestraat. Oranje stelt hen een vleugel ter beschikking van het voormalige klooster van de Zusters van Liefde, ooit bij oudere Bruggelingen gekend als de ‘papnonnen’.

Koffiegruis

Kopjezwam recupereert onder meer koffiegruis. Dat wordt bij meerdere lokale horecazaken op regelmatige basis opgehaald. Koffiegruis blijkt een perfecte basis voor het kweken van oesterzwammen en microgroenten. Wouter Stevens, één van de voortrekkers van het initiatief, leidt ons doorheen het oude pand. In één van de lokalen treffen wij iets wat lijkt op een heuse stadsboerderij.

“Op koffiegruis kweek je perfect microgroenten”, verduidelijkt Wouter, “Dat gaat van radijs, over Oost-Indische kers tot mosterd en rode biet. En ook ons kleinschalige teelt van oesterzwammen kadert in dat verhaal.”

Voedseloverschotten

Ecoliving staat dan weer voor een initiatief dat streeft naar een samenleving met minder afval. “Bij ons kan je terecht voor ruilhandel, boekenruil en niet in de laatste plaats het recupereren van voedseloverschotten”, vertelt Peter Clerckx, “Veel voedingswaren die hun datum overschreden, zijn immers nog voor consumptie geschikt!”

“Ook allerlei op het eerste zicht verloren materialen krijgen bij ons een tweede leven. Een kapotte paraplu laat zich perfect demonteren voor recyclage, kaarsresten van uitgebrande theelichtjes krijgen een tweede kans. Uit oude stoffen maken wij ‘nieuwe’ gebruiksvoorwerpen.”

Strijd tegen voedselverlies

Bij de activiteiten van beide teams worden ook Oranje en de hele buurt betrokken. “Wat hier binnen komt als afval gaat nooit meer buiten als afval”, luidt het, “Maar wat Kopjezwam en Ecoliving het meeste bindt is misschien wel de strijd tegen voedselverlies.”

Deze anders leegstaande ruimten krijgen door deze initiatieven een zinvolle, weliswaar tijdelijke invulling“, merkt schepen Escquenet op. “Toch zijn wij op zoek naar een plaats, liefst een buitenruimte, waar onze projecten vaste voet aan de grond kunnen krijgen”, benadrukken zowel Kopjezwam als Ecoliving.

Net als de Lokaalmarkt zouden ook jullie gebaat zijn met een definitieve thuisbasis. Ik wil graag met de stad uitkijken naar een plek waar jullie allemaal samen kunnen werken”, benadrukt de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier