Koortsdetectiesysteem bij CNH

© Bieke Cobbaert
Laurens Kindt

De ruim 2000 werknemers van landbouwmachineproducent CNH in Zedelgem zullen eerst langs een koortsdetectiesysteem moeten passeren voor ze het bedrijf binnen kunnen. Beveiligingsfirma G4S is het systeem momenteel aan het installeren.

Sinds 17 maart lag CNH in Zedelgem nagenoeg stil nadat het bedrijf ruim 1.400 werknemers naar huis had gestuurd omwille van de coronacrisis. Nu, meer dan een maand later, is het bedrijf stilaan weer aan het opstarten. Bij die opstart is gekozen om het nieuwe koortsdetectiesysteem van beveiligingsfirma G4S te installeren. Daarbij wordt met thermische camera’s en geavanceerde analyses bij elke werknemer gecheckt of die koorts heeft. Als dat zo is, dan gaat een alarm af en komt een bewakingsagent van G4S tussen. In overleg met de verantwoordelijke en de werknemer kan dan beslist worden om de betrokken werknemer terug naar huis te sturen. Al meer dan 25 bedrijven hebben bij G4S een offerte voor het systeem aangevraagd, bij CNH in Zedelgem wordt het momenteel geïnstalleerd.

“Wij hopen volgende terug op volle capaciteit te kunnen draaien”, klinkt het bij het bedrijf. Momenteel zijn al 600 mensen terug aan de slag, volgende week moeten dat de volle tweeduizend worden. “Iedereen passeert eerst het detectiesysteem, moet daarna de handen ontsmetten en krijgt dan een grondige training van drie uren. Alle werknemers krijgen ook een ontsmettingskit zodat ze zelf bepaalde plaatsen op hun werkplek kunnen ontsmetten”, klinkt het. Problemen voor de privacy van de werknemers, verwacht G4S niet. “Wij meten geen temperaturen, dat is een medische handeling. Wij gebruiken alleen een automatisch systeem dat eventuele koorts detecteert. Als dat systeem een alarm geeft, komt iemand van ons tussen en wordt er in overleg een beslissing genomen. We doen niet aan gegevensverwerking en slaan geen beelden op”, zegt Yannick De Smet van G4S.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.