Koor voor mensen met een beperking houdt twee jubileumconcerten in Torhout

Het jarige koor Smile met links vooraan voorzitter Geert Steelant en rechts vooraan dirigent Joke Tanghe. © Foto JS
Johan Sabbe

Met twee jubileumconcerten viert Smile, het gemengde koor voor mensen met een beperking, zijn tiende verjaardag. Smile heeft zijn naam niet gestolen, want of het koor nu repeteert of optreedt, nooit is de lach ver weg.

De verjaardagsconcerten Het zit vanbinnen zijn genoemd naar het gelijknamige liedje van Clouseau. Ze hebben plaats op zaterdag 14 april om 19 uur en op zondag 15 april om 15 uur, telkens in zaal Club de B. De toegangsprijs bedraagt 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de deur. Kinderen tot 12 jaar komen er gratis in.

Het bestuur van Smile bestaat uit voorzitter Geert Steelant, zijn vrouw en dirigent Joke Tanghe, pianist Filip Jaques en zijn vrouw en accordeonist Véronique Verlinde. “We zingen tijdens de concerten vooral Nederlandstalige liedjes, maar ook een aantal Engelstalige”, licht Joke Tanghe toe. “Het koor treedt een dik uur op, onderbroken door een pauze. De meeste liedjes dragen de boodschap van gelijkheid uit. Iedereen, ook wie een beperking heeft, moet gelijke rechten hebben. We zingen voorts over de liefde, het milieu, de gulle lach en het gezellig samenzijn. De koorleden beelden graag liedjes uit en dat gebeurt dan ook. Daarbij is de kostumering erg belangrijk. Bij een gospellied worden er bijvoorbeeld typische gospelkleren gedragen.”

Ontstaan in OptimaT

“Filip Jaques is niet alleen onze vaste pianist, hij schrijft tevens alle arrangementen en is bijgevolg onmisbaar voor Smile”, vult Geert Steelant aan. “We zijn hem dankbaar voor die grote inzet. Het koor repeteert elke maandagavond van 17 tot 18 uur. Dat is een moment waar de dertig leden écht naar uitkijken. We streven naar een zo goed mogelijk niveau en mooie en zuivere klanken. Sinds kort zingen we zelfs tweestemmig.”

De aanvragen voor optredens lopen vlot binnen en dus staat de agenda voor 2018 al goed vol. Ook Smiley, de herdershond van Geert en Joke, is dikwijls van de partij. Hij is zo’n beetje de mascotte van het koor geworden.

Onder impuls van Geert Steelant, toen chef van de groendienst van het toeleveringsbedrijf OptimaT, is in december 2008 het OptimaT-koor ontstaan. Geert was de dirigent en voorzag wekelijks repetities in de lokalen van OptimaT in Lichtervelde. In maart 2011 gaf hij het dirigeerstokje door aan zijn vrouw Joke Tanghe. Hij bleef wél meezingen in het gezelschap, werd er de voorzitter van en zorgt nog altijd voor de vrolijke noot. Eind 2013 vierde het koor zijn vijfde verjaardag en werd er een nieuwe naam gelanceerd: Smile. Intussen is het koor een zelfstandige Torhoutse vereniging geworden en wordt er gerepeteerd in een klas van De Oefenschool. (JS)

Voor tickets: 0473 70 91 33, www.koor-smile.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.