Koop een sneeuwmannetje en laat een kind glimlachen

Patricia Poupaert met de sneeuwmannetjes die ze maakt en verkoopt voor het goede doel.© SR
Patricia Poupaert met de sneeuwmannetjes die ze maakt en verkoopt voor het goede doel.© SR
Redactie KW

Op zoek naar een originele kerstversiering, die bovendien ook een goed doel dient? Patricia Poupaert (62) breit, haakt en knutselt unieke sneeuwpopjes, en schenkt de opbrengst van de verkoop integraal aan een actie tegen kinderarmoede.

Sneeuwmannen met een rastahoed, of toch maar eerder het traditionele model met wortel als neus? Vanuit haar living knutselt Patricia de ventjes naar ieders smaak in elkaar. “Mensen kunnen bij mij aankloppen voor de aankoop van een sneeuwman die ik op maat zal maken. Ik heb ze in groottes van 12 tot wel 45 centimeter. De opbrengst gaat integraal naar de Viva for Life-actie, het Waalse alternatief van Music for Life. Dit jaar bindt de actie de strijd aan met kinderarmoede, een heikel probleem dat heel erg vaak onder de radar blijft.”

Het is niet de eerste keer dat de pittige dame haar schouders onder het project zet. “Ook vorig jaar ben ik aan het knutselen geslagen”, gaat ze verder. “Toen verkocht ik voor meer dan 500 euro aan sneeuwpopjes, waarvan het bedrag ook integraal naar het goede doel ging. Ik leg de nadruk op integraal, want ik stort het volledige bedrag door, zonder dat ik eerst de kosten van de grondstoffen aftrek.”

“Ik betaal het geheel uit eigen portemonnee, maar doe dat met veel plezier. We kunnen in deze maatschappij lijdzaam toekijken hoe mensen in de problemen raken, of we kunnen de handen uit de mouwen steken. Ik koos voor dat laatste. Feit is: het kost me een cent, maar aan de andere kant: de glimlach van een kind is onbetaalbaar en daarvoor ga ik graag een stapje verder. Ik hoop dan ook dat ik dit jaar het bedrag van 2019 kan verbeteren. Afgelopen week verkocht ik al vijftig exemplaren en ik hoop er in totaal 125 aan de man te kunnen brengen.”

“Godzijdank kunnen we gebruikmaken van sociale media, want vorig jaar verkocht ik het gros van de figuurtjes vooral op de kerstmarkt en die gaat nu natuurlijk niet door vanwege de coronacrisis. Mensen die een sneeuwmannetje kopen, hoeven zich trouwens geen zorgen te maken: alles verloopt op een veilige manier, volledig volgens de coronaregels. Via Facebook kunnen ze me contacteren, ik maak hun bestelling klaar en dan kunnen ze die op afspraak komen afhalen, in open lucht.”

De drang om de maatschappij te helpen kwam bij Patricia niet uit de lucht gevallen. “In 2009 werd ik geconfronteerd met borstkanker en in 2017 viel de diagnose opnieuw”, klinkt het met de krop in de keel. “Ik ben toen beginnen beseffen dat ik veel geluk heb gehad en dat ik anders moest gaan leven. Anderen hebben zoveel geluk niet in het leven en proberen er toch altijd het beste van te maken. Daarop heb ik besloten mij volledig te engageren voor acties en evenementen. Het kan misschien een druppel op een hete plaat zijn, maar alle kleine beetjes helpen en ik voel me er goed bij.”

(SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier