Koninklijke titel voor Brood- en Banketbakkersbond Ieper en Omliggende

De vertegenwoordigers van de Brood- en Banketbakkersbond Ieper en Omliggende werden ontvangen door gouverneur Carl Decaluwé. (foto Tom)
Redactie KW

Bakker Wim Vannobel uit Oostvleteren mocht als voorzitter van de Brood- en Banketbakkersbond Ieper en Omliggende de titel ‘Koninklijk’ ontvangen uit handen van de provinciegouverneur. De vereniging telt momenteel twintig leden uit de regio Ieper tot Diksmuide. Ze behartigt de belangen van de ambachtelijke bakkers.

Wim Vannobel (55), die zijn banketbakkerij heeft recht voor de kerk van Oostvleteren, is sinds vijf jaar voorzitter van de Brood- en Banketbakkersbond. “Ik ben ook voorzitter van Unizo Vleteren”, vertelt hij. “Onze bakkersbond heeft leden in groot-Ieper, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Vleteren, Heuvelland, Woumen en Diksmuide. Poperinge heeft zijn eigen bond. Die leden staan we bij en informeren we op fiscaal, economisch en sociaal gebied. Maandelijks woon ik de provinciale vergadering bij in Roeselare. Daarna mail ik alle info door naar onze leden. De jongste tien jaar kwam daar enorm veel bij rond voedselveiligheid, wat erg belangrijk is en zowat onze grootste uitdaging. We promoten ook zoveel mogelijk ons ambachtelijk brood, via allerlei acties.”

Een kok die vooraf gemaakt brood afbakt, is geen bakker

“De sterkte van de ambachtelijke bakker is dat hij altijd dagverse broodproducten en banket levert. In supermarkten en bij koude bakkers worden de voorgeprepareerde producten reeds de dag ervoor klaargemaakt in fabrieken. Wij kunnen ook altijd leveren op maat van de klant: taarten voor communiefeesten of bruiloften, een fruittaart zonder een bepaald soort fruit… In het grootwarenhuis kunnen ze alleen de basic producten aanbieden, wij leveren maatwerk. Onze leuze is dan ook: blijf bij jouw eigen stiel. Een kok die vooraf gemaakt brood afbakt, is geen bakker. De rage van het zelf brood bakken thuis is ook zowat volledig voorbij. Veel van onze bakkers leveren nog dagelijks aan huis. Zelf heb ik bijvoorbeeld nog een broodronde in zes gemeenten. Vooral op het platteland is dat nog gegeerd. Sommige mensen kopen verschillende broden om in de diepvries te steken. Ze verkiezen dat nog altijd boven brood van een koude bakker. In Ieper is onlangs weer een bakker begonnen met een broodronde.”

Bakkerijen verdwijnen

Secretaris Gabriël Lemahieu was vroeger bakker in Zillebeke. “Jaarlijks houden we ook een vergadering voor onze leden”, vertelt hij. “Vorig jaar waren er dat nog 34, maar omdat de provinciale bond het lidgeld enorm optrok, is dat jammer genoeg gedaald naar 20. Er zijn de jongste jaren ook heel wat bakkerijen verdwenen. Een van de redenen is het moeilijk vinden van personeel dat in het weekend wil werken. En de sociaal-economische controle is groot. Gelukkig bestaan er nu allerlei nieuwe statuten rond personeel. Maar onze zelfstandige bakkers verdienen wel nog goed hun brood. Wij leveren altijd verser en meer kwaliteit. We zijn een van de weinige stielen met nog een eigen vereniging. Van de zestien verenigingen die dinsdag een titel krijgen, waren wij de enige ambachtelijke bond. En daar kregen we speciale lof voor van de gouverneur.”

Het bestuur van de bond wordt verder gevormd door ondervoorzitters Wim Debrabandere uit Vlamertinge en Frank Delbecque uit Nieuwkerke, penningmeester Veerle Neuville uit Diksmuide, Luc Rousseau uit Ieper en Martin Boudry uit Dikkebus.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier