Koninklijke Orde van de Paardevisser start de zomer met reuze-Noordzeegarnaalpaella en schattenjacht op de Zeedijk

Vlnr Bestuur Kon. Orde van de Paardevisser – Fernand Lensens (bestuurslid) – Marc Sirjacobs (voorzitter) - René Decorte (grootmeester) – Luc Gysels (penningmeester) – Peter Germonprez en Marc Goderis (bestuursleden). © (Foto MVQ)
Redactie KW

Op de valreep kreeg de Koninklijke Orde van de Paardevisser uit Oostduinkerke toelating van het gemeentebestuur om hun activiteiten weer op te starten. Ze pikken de draad weer op met een jaarlijkse traditie waar iedereen naar uitkijkt: de reuze-Noordzeegarnaalpaella op de Zeedijk van Oostduinkerke op 24 juli. Maar de organisatie heeft nog heel wat meer in petto deze zomer…

Op zaterdag 24 juli zal de geur van zuiderse paella én die bereid is met unieke Oostduinkerkse garnalen toeristen en liefhebbers als vanzelf de weg wijzen naar de stand van de Koninklijke Orde van de Paardevisser op de Zeedijk van Oostduinkerke. “Vorig jaar deden we dat in samenwerking met ‘Vins de Loire’, dit jaar doen we dat met wijnhuis Chartron & Trébuchet uit de Bourgognestreek, onder leiding van onze bekende oenoloog Alain Bloeykens”, legt grootmeester René Decorte uit. “De witte chardonnaywijnen behoren tot de wereldtop en zijn een perfecte match voor alles uit de zee, en ze doen het uitstekend bij onze Noordzeegarnalen! Voor de gelegenheid werden speciale wijnglazen gemaakt en bezoekers kunnen aan onze stand een video bekijken over een dag garnaalvissen, over hoe garnaalsoep wordt bereid en over de associatie met de wijnen van Chartron & Trébuchet. Ik wil ook nog meegeven dat onze Koninklijke Orde voornamelijk inkomsten genereert uit de verkoop van onze garnalensoep en onze Noordzeepaella, want we doen het zonder subsidies! Met de opbrengst geven we de paardenvissers een financieel ruggensteuntje om materiaal aan te kopen zoals nieuwe manden, zuidwesters, jekkers… Wel krijgen we logistieke steun van de gemeente voor al onze activiteiten, en dat waarderen we enorm.”

Op zaterdag 24 juli wordt om 14 uur gestart met het bereiden van de paella. Vanaf 16 uur kan je paella aankopen voor 18 euro/kg. Door de geldende coronabeperkingen mag je er helaas nog niet ter plaatse van eten. Om het extra leuk en spannend te maken koppelt de Kon. Orde van de Paardevisser een schattenjacht aan deze eerste zomeractiviteit. Onder het zand zullen 30 flessen wijn verstopt zitten. Wie ze vindt mag ze gratis mee naar huis nemen! De schattenjacht start (tijdstippen onder voorbehoud) om 11.30 en 15.30 uur. Afspraak op het Astridplein aan de stand van Alain Bloeykens. De wijnen van Charton & Trébuchet kan je ook ter plaatse aankopen.

Op 7 augustus is er opnieuw een reuze-Noordzeepaella en op 17 augustus biedt de Koninklijke Orde tijdens de openingsreceptie van de Vierdaagse van de IJzer aan alle wandelaars een gratis kop Noordzeegarnalenbisque aan. Dat gebeurt op de Zeedijk van Oostduinkerke, aan de aankomstplek van de eerste wandeldag.

Op 26 augustus is de Koninklijke Orde van de partij op het K9-Event van Politiezone Westkust, in samenwerking met het leger en de douane.

“In september trekken we naar het koninklijk paleis in Brussel”, vult voorzitter Marc Sirjacobs aan. “We willen die bijzondere jaarlijkse traditie waarbij we het koningspaar elke keer een mand verse Noordzeegarnalen aanbieden, in ere houden. We zien dat als een voorrecht dat we niet willen verliezen, want we zijn een van de nog slechts 8 verenigingen die deze eer nog te beurt valt!”

Op 25 september organiseert de Koninklijke Orde van de Paardevisser een benefiet voor de vzw Spina Bifida en Hydrocephalus, samen met de paardenvissers die op deze bijzondere dag in Koksijde gaan vissen. Er worden dan verse garnalen en garnalenbisque verkocht om dit goede doel te steunen.

Op de fijnproeversbeurs op 16 en 17 oktober in cc CasinoKoksijde staat de Noordzeegarnaal centraal. Daar vind je de Koninklijke Orde op hun traditionele ereplaats. Aan hun stand delen ze gratis proevertjes uit en verkopen ze literpotten met garnalenbisque.

Het jaar wordt afgesloten met de Sylvestervuren op 30 december en naar jaarlijkse traditie wordt er sprot, ‘patat in de pel’ en garnalenbisque verkocht bij het mooie haardvuur.

Tot slot, nieuws heet-van-de-naald: “Dankzij onze korpschef Nico Paelinck zullen we binnenkort de nieuwe Amerikaanse ambassadeur uitnodigen voor een demonstratie paardenvissen, want hij heeft al te kennen gegeven dat hij erg geïnteresseerd is”, rondt voorzitter Sirjacobs af. (MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten