Koninklijke Munt van België eert Flandrien Briek Schotte met officiële munt: “Erg trots”

Burgemeester Kurt Vanryckeghem overhandigde de Briek Schotte-munt aan Johan Schotte. © MVW
Redactie KW

De Koninklijke Munt van België presenteerde donderdagvoormiddag de gloednieuwe zilveren Briek Schotte-munt. Dat gebeurde tijdens een officiële ceremonie op het stadhuis in Waregem, in de Briek Schotte-zaal. De munt wordt uitgegeven ter ere van de honderdste geboortedag van de wielerlegende.

Na verscheidene toespraken ingeleid door burgemeester Kurt Vanryckeghem werd het allereerste geslagen exemplaar van de Briek Schotte-munt overhandigd aan Johan Schotte, de zoon van de legendarische ‘Flandrien’.

Koninklijke Munt van België eert Flandrien Briek Schotte met officiële munt:
© Herdenkingsmunten.be

“Ik ben erg trots op mijn vader en op zijn prachtige carrière“, zegt Johan Schotte. “Het doet me enorm veel plezier dat de Koninklijke Munt van België hem nog onsterfelijker maakt dan hij al is, met deze prachtige munt.”

Koninklijke Munt van België eert Flandrien Briek Schotte met officiële munt:
© LVTPR Benelux

Op 7 september 1919 zag Albéric ‘Briek’ Schotte het levenslicht in Kanegem. Hij bouwde een succesvolle wielercarrière uit en was daarna nog dertig jaar actief als ploegleider. Vooral zijn twee zeges in de Ronde van Vlaanderen en evenveel wereldtitels leverden hem de bijnamen IJzeren Briek en de Laatste Flandrien op. Zijn laatste rustplaats vond hij in Waregem, de stad waar hij ook ereburger is en waar zijn geboortedag extra glans kreeg.

Collector’s item

De zilveren 10 euromunt is geslagen in Proof-kwaliteit en heeft een maximale oplage van 3.000 stukken wereldwijd, waardoor het een echt collector’s item is voor wielerfans en munt- en zilververzamelaars. De munt is bovendien een geldig betaalmiddel, al komt ze niet in circulatie.

“De naam Flandrien zal voor altijd vereenzelvigd worden met Briek Schotte”, is muntmeester Ingrid Van Herzele overtuigd. Briek is een echt Belgisch sporticoon, en ik ben er fier op dat we hem met dit prachtige herdenkingsstuk waardig kunnen herdenken op deze dag.”

Liefhebbers kunnen deze prestigieuze uitgifte – in luxe-etui en inclusief genummerd Certificaat van Echtheid – bestellen op www.herdenkingsmunten.be