Koninklijke De verdedigingshond Kortrijk organiseert zondag wedstrijd ringsport

Bij een ringsportwedstrijd is de beet het allerbelangrijkste. "Als die niet vol is, verkoop je de hond best", aldus secretaris Kevin Deleu. © KDS
Redactie KW

Zondag vindt in Kapel ter Bede in Kortrijk een ringsportwedstrijd plaats. Dat is een sport waarbij honden getraind worden om te bijten en hun baas te beschermen. Toch moet je je er niets agressiefs bij voorstellen, alles draait om gehoorzaamheid. Al ziet het er wel spectaculair uit.

Van de 80 leden die Koninklijke De Verdedigingshond telt doen er maar zeven aan ringsport. De meeste van hen doen mee aan de wedstrijd dit weekend. In totaal zullen daar 14 baasjes met hun hond strijden voor een plaatsje op het podium. “Deelnemers komen uit het hele land“, vertelt voorzitter Johan Vanbiervliet. “De week voor de wedstrijd merken we al dat het drukker wordt op de trainingen. Deelnemers komen al op prospectie.”

Op het trainingsveld vinden we Steven Pannecoucke, gediplomeerde aanvalsman en verantwoordelijke voor de ring. In praktijk wil dat zeggen dat hij vooral erg veel mag zweten in het zware pak dat honden aanvallen. “Mijn grootouders hebben mij de microbe van de ringsport doorgegeven. Ik ben ermee begonnen toen ik 14 jaar was en ik ben nooit meer gestopt”, vertelt Steven, die met zijn hond Black tot zes keer per week traint. “We trainen elke keer ongeveer 20 minuten. Dat lijkt weinig, maar al dat springen en bijten maakt de sport heel intensief.” Kevin doet zondag mee in de ringsportwedstrijd op het hoogste niveau.

Eten weigeren

Zijn vriend en secretaris van de club Kevin Deleu legt uit hoe zo’n ringwedstrijd precies verloopt. “De reuen of mannelijke honden komen altijd eerst, dan pas de teefjes. Anders zou er chaos zijn en doet geen enkele hond nog wat hij moet doen”, lacht Kevin. “In totaal kan je 400 punten verdienen op verschillende disciplines. Zo moet je hond gehoorzaam zijn, maar bijvoorbeeld ook eten kunnen weigeren en tot 2,20 meter hoog springen.”

Kurt Malysse, Vincent Verweirder, Steven Pannecoucke en Kevin Deleu nemen deel aan de wedstrijd, die vooral met Mechelse herders gedaan wordt.
Kurt Malysse, Vincent Verweirder, Steven Pannecoucke en Kevin Deleu nemen deel aan de wedstrijd, die vooral met Mechelse herders gedaan wordt. “Je loopt ook geen paardenkoers met een ezel hé.”© KDS

Maar het allerbelangrijkste is de beet. “Die moet vol zijn”, vertelt Kevin. “Als dat niet zo is, dan verkoop je de hond best. Zo heb ik mijn vorige hond verkocht aan de politie van Antwerpen waar hij het nu heel goed doet. Daar is de beet niet zo belangrijk.” De sport wordt vooral beoefend met Mechelse herders die speciaal voor dat doel gekweekt zijn. Andere rassen zijn ook welkom in de ring, maar zoals Steven Pannecoucke het kleurrijk uitdrukt. “Je loopt ook geen paardenkoers met een ezel hé.”

(AN)

“De mentaliteit is enorm veranderd”

Johan Vanbiervliet.
Johan Vanbiervliet.© KDS

Johan Vanbiervliet is al drie jaar voorzitter van De Verdedigingshond. “Naast ringsport doen we uiteraard ook aan gehoorzaamheid. Maar ik merk dat daar de mentaliteit enorm veranderd is. Vroeger waren we een hondenclub en gingen we dus op wedstrijd. Nu komen mensen een paar weken naar de les en als hun hond zit, ligt en een pootje kan geven, dan stoppen ze.”

Hoe lang de club precies bestaat weet niemand. “De oudste documenten die we gevonden hebben gaan terug tot 1937, maar waarschijnlijk is de club nog ouder dan dat.” Theo Mahau was de eerste voorzitter, in de jaren 1980 volgde zijn zoon Albert hem op. Johan zelf kwam voor het eerst langs in 1992. “Mijn dochter had ons gesmeekt om een hondje voor haar eerste communie, maar dat beest luisterde natuurlijk voor geen meter. Dus mocht papa ermee naar school. En hij is hier niet meer weggeraakt”, lacht Johan Vanbiervliet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier