Koninklijk Sportcomité trots op 70ste Zwevezele Koers: “We maken er een feestje van”

Bestuurslid Wesley Coudenys (links) en voorzitter Mathias Sap. © Nele
Redactie KW

Op vrijdag 11 oktober vindt de 70ste editie van Zwevezele Koers plaats. Daar is het Koninklijk Sportcomité heel trots op. Het wordt alvast een topeditie.

Zwevezele Koers is een begrip geworden in de gemeente. Al 70 jaar op rij wordt de sluitingsprijs van West-Vlaanderen georganiseerd door het organisatieteam. Mathias Sap is sinds twee jaar voorzitter, een jonge gast van 29 jaar die er alles aan doet om de bestuursploeg en de koers in goede banen te leiden. “Na de turbulente periode van de Tweede Wereldoorlog kwam de organisatie van wielerwedstrijden in Zwevezele op gang”, vertelt Mathias. “Onder impuls van Joseph Lisabeth en Georges Maeseele werden in 1949 alle sportmannen uit de gemeente uitgenodigd naar de raadzaal van het gemeentehuis. Ze kregen de taak om een nieuw bestuur te kiezen dat voortaan zou instaan voor het organiseren van wielerwedstrijden in de gemeente. De opkomst was groot en het Sportcomité Zwevezele was geboren. Er kon weer gekoerst worden. Officieel onder de naam Grote Sluitingsprijs voor Beroepsrenners, in de volksmond onder de benaming Zwevezele Koers.”

Grote kermis

“Ik liet mij vertellen dat de eerste voorzitter Willy Muylle was”, zegt Mathias nog. “De koersdatum werd in die tijd ook vastgelegd. De koers moest plaatsvinden de week rond de grote kermis in het dorp, in oktober. Meer nog, het moest de laatste koers voor beroepsrenners van het seizoen in West-Vlaanderen worden. Inmiddels dragen we de titel van Koninklijk Sportcomité Zwevezele en werden in totaal al 150 koersen georganiseerd. Bijna elke categorie kwam aan bod. Sinds 2011 organiseren we ook dameswedstrijden jeugd en elite. Ikzelf ben in de koers gerold door mijn vader Ronny, die in de beginjaren lid was van het sportcomité. Ik hielp toen mee met mijn vader en het bestuur vond dat top. Een jonge gast die meehielp, dat hadden ze toen nodig.”

Een speciale verjaardag mag positief in het daglicht komen te staan

Op zijn 17de begon het grote werk. “Ik kreeg meer en meer verantwoordelijkheid en toen ik 18 jaar was, mocht ik bestuurslid worden. De bestuursploeg en de verschillende taken worden samengesteld met verkiezingen. Ik werd twee jaar geleden verkozen tot voorzitter en volgde Lieven Baert op. Lieven was zes jaar voorzitter en besloot zelf om te stoppen wegens tijdsgebrek. Ik nam vol plezier de fakkel over, aangezien Zwevezele Koers mij na aan het hart ligt. Onze bestuursploeg bestaat uit 15 personen. Mijn taak is vooral de groep samen te houden en dat lukt mij aardig.”

Achter de schermen

Ook Wesley Coudenys (40) is een gedreven bestuurslid: “Ik heb jarenlang zelf gekoerst, maar nu ben ik gestopt”, geeft hij mee. “Bestuurslid Lieven Devos vroeg mij of ik de bestuursploeg wilde versterken. Ik stemde in want ik had meer tijd vrij, omdat ik toch niet meer koerste. Het leuke is dat ik nu zelf kan meemaken wat er achter de schermen echt gebeurt. Als je zelf naar de koers gaat, ben je tenslotte maar een klein stukje van het gebeuren. De voorbereidingen zijn dan ook groot. Ik zie mijn taak als een soort uitdaging en leg de lat jaar na jaar iets hoger om de authentieke kermiskoers in leven te houden.”

De 70ste editie van de koers vindt straks plaats op vrijdag 11 oktober. “Het is ons opnieuw gelukt om de renners warm te maken om mee te rijden. Niet altijd een eenvoudige taak en zeker omdat het gaat om de allerlaatste koers van het wielerseizoen. Vaak zijn de renners uitgeput en lassen ze een stop in. Om deze editie uniek te maken doken wij in het archief en aan de hand daarvan werd een tentoonstelling in elkaar getimmerd. Het sportcomité door de jaren heen komt aan bod. Leuke anekdotes kwamen alvast naar boven. Als verjaardagsgeschenk werd nieuwe koerskledij ontworpen. Nu kijken wij uit naar de koers zelf. We zullen er een feestje van maken. Naar de avond toe vindt er een afterkoersparty plaats in sporthal De Zwaluw. Een speciale verjaardag mag positief in het daglicht komen te staan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten