https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Koningin Mathilde verrast jarige Fernande (101): “Dit voelt als een droom”

Koningin Mathilde nam uitgebreid de tijd om de jarige Fernande te feliciteren.©Frederic Sierakowski Sierakowski©Isopix
Koningin Mathilde nam uitgebreid de tijd om de jarige Fernande te feliciteren.©Frederic Sierakowski Sierakowski©Isopix
Olaf Verhaeghe

Na het bezoek aan de studenten van de opleiding verpleegkunde van Vives in Kortrijk , nam koningin Mathilde uitgebreid de tijd om de jarige Fernande Debels een gelukkige verjaardag te wensen. Fernande werd op dinsdag 2 juni 101 jaar. De mooie verrassing deed de eeuwelinge, die enorme fan is van het koningshuis, zichtbaar deugd. “Ik ben doodgelukkig dat ik haar heb gezien.”

Net 101 jaar geworden om vandaag koningin Mathilde te mogen ontmoeten. Voor Fernande Debels werd vrijdag een wel heel bijzondere dag. De Kortrijkse eeuwelinge woont nog alleen in een assistentieflat van woonzorgcentrum De Korenbloem.

Foto van zoon

Woonassistente Julie Cokelaere had een tijdje geleden een mailtje gestuurd naar het Paleis met de vraag of de 101–jarige Fernande de koningin heel even kon ontmoeten. “Fernande is grote fan van ons koningshuis”, zegt Julie. “Haar woning hangt vol met artikels en foto’s van de huidige koning en koningin, maar ook van de eerdere generaties.”

 © Sierakowski©Isopix
© Sierakowski©Isopix

Na het bezoek van koninging Mathilde aan de verpleegkundecampus van Vives in Kortrijk maakte ze graag wat tijd om de jarige te ontmoeten. Het liefdevolle, oprechte gesprek ging onder meer over de zoon van Fernande, die eerder al door koning Filip tot ridder werd geslagen. Ze had voor de gelegenheid zelfs een foto bij van die ontmoeting. Toen de koningin vroeg of ze die mocht meenemen om te tonen aan haar echtgenoot, spartelde Fernande tegen. “Niets van”, lachte ze. “Die hou ik altijd bij.”

Beste wensen

Fernande, geboren in Kortrijk op 2 juni 1920, was de oudste van acht kinderen. Ze sprak met de koningin over haar hechte familie, over haar katholieke opvoeding en over de Tweede Wereldoorlog waarin ze veel verloor. “U bent een heel veerkrachtige vrouw”, gaf koningin Mathilde aan. “Een voorbeeld voor ons allemaal. Ik wil u enkel en alleen het beste wensen. En zorg vooral goed voor uzelf.”

De Kortrijkse 101–jarige was erg onder de indruk van het lange gesprek en toonde zich na afloop vol lof over de koningin. “Zo’n charmante, eenvoudige, lieve en diepzinnige vrouw. Ik ben heel blij dat ik hier vandaag mocht zijn”, zei ze. “Haar te kunnen ontmoeten, was formidabel. Ik ben doodgelukkig dat ik haar heb gezien. Het voelt precies aan alsof ik droom.”

De 101–jarige Fernande Debels was onder de indruk van de ontmoeting met koningin Mathilde.© Ludo Ostijn
De 101–jarige Fernande Debels was onder de indruk van de ontmoeting met koningin Mathilde.© Ludo Ostijn

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten