Koningin Elisabeth Instituut Oostduinkerke wil elk risico vermijden en wenst tijdelijk geen bezoekers of patiënten uit regio Houthulst

©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Door de alarmerende situatie waarbij de Britse covid-19-variant vooral een zware tol eist in de regio rond Houthulst laat de directie van het KEI (Koningin Elisabeth Instituut) – revalidatieziekenhuis Oostduinkerke tijdelijk geen bezoekers en/of patiënten toe uit de ruime regio rond die gemeente.

De uitbraak van de Britse coronavariant in regio Houthulst baart iedereen kopzorgen. Het is alle hens aan dek om de situatie meester te blijven, en zelfs defensie wordt ingeschakeld in het woon-zorgcentrum De Groene Verte in Merkem. Omdat het Britse virus zo besmettelijk is wil de directie van het KEI geen enkel risico nemen om te allen tijde te vermijden dat ook daar de patiënten of medewerkers worden getroffen.

Gerd Callewaert, Algemeen directeur Koningin Elisabeth Instituut (KEI) – revalidatieziekenhuis, legt uit waarom er werd beslist om voorlopig (alvast de eerste twee weken) geen patiënten op te nemen of bezoekers toe te laten uit Houthulst, Merkem, Langemark-Poelkapelle, Staden, Diksmuide, Kortemark en Lo-Reninge: “We hebben alle patiënten uit die regio op de hoogte gebracht en hen uitgelegd dat ze om veiligheidsredenen momenteel niet naar het KEI mogen komen. We hebben alles in het werk gesteld om toch alternatieve oplossingen aan te bieden. Dat kunnen we gedeeltelijk door hen telefonisch te begeleiden en revalidatieoefeningen digitaal te bezorgen. We hebben het bezoek al aan banden gelegd in ons revalidatieziekenhuis, want dat kan al langer alleen na afspraak. Maar bezoek uit regio Houthulst laten we momenteel echt niet toe. Ze kunnen met de patiënten videochatten via de iPads die we daartoe hebben ingezet.”

Complete lockdown vermijden

Die beslissing schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat, die het als stigmatiserend beschouwen omdat bepaalde mensen worden uitgesloten. “Dat is echt niet het geval”, weerlegt Gerd Callewaert. “Het is net omdat het Britse virus zo besmettelijk is dat we zulke voorzorgsmaatregelen nemen, want het gaat hier om bijzonder kwetsbare mensen. Zo willen we net een complete lockdown vermijden. We houden echter ook rekening met het psychosociale welzijn van onze mensen, en daarom voeren we geen totaal bezoekverbod in. Wij volgen de epidemiologische evolutie op de voet en zullen na grondige afweging van alle elementen steeds de meest aangewezen maatregelen nemen en daarover communiceren. De veiligheid van onze ambulante en gehospitaliseerde patiënten, hun bezoekers en ook die van onze medewerkers en artsen is hierbij onze leidraad.”

Formidabele inzet

“Het zijn onwaarschijnlijk moeilijke tijden, en dit al sinds 15 maart 2020 voor de hele bevolking en niet in het minst voor allen die werken in de welzijns- en gezondheidssector. Ik kan alleen maar grote dankbaarheid hebben voor de formidabele inzet van al die mensen: de artsen, verpleeg- en zorgkundigen, paramedici, medewerkers van de sociale dienst maar ook de mensen van de keuken, de technische dienst en zeker ook de schoonmaak. Ook de administratieve medewerkers die de vele procedures steeds snel moeten verwerken, verdienen een pluim. Laat ons vooral positief blijven, elkaar ondersteunen en nog een tijdlang allemaal samen volhouden en de hoop op betere tijden bewaren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier