Koning Filip bezoekt nieuwe dakserre Agrotopia in Roeselare

Koning Filip bracht een bezoekje aan Agrotopia. © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Koning Filip bracht woensdagmiddag een bezoek aan Agrotopia, de nieuwe dakserre van onderzoekscentrum Inagro nabij de REO Veiling. Zijne majesteit woonde er ook een van de wetenschapsvoorstellingen bij die comedian Lieven Scheire en wetenschapswatchter Hetty Helsmoortel deze week aan tal van West-Vlaamse scholen brengen.

Vrijdag werd de nieuwe dakserre van Agrotopia officieel geopend. Met het festival ‘Agrotopia, het festival van de toekomst’ zetten de provincie en onderzoekscentrum Inagro de dakserre deze week extra in de kijker. Naast de vele scholen die er op weekdagen langskomen mochten de organisatoren woensdagmiddag ook nog ander hoog bezoeken. Koning Filip kwam er langs en werd er opgewacht door onder andere provinciegouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Kris Declercq (CD&V). De onderzoekers gaven in de verschillende kasten van de dakserre uitleg aan de koning over de manier waarop er gewerkt wordt. Ze schetsten daarbij het belang van het onderzoek.” Zowel voor ons als onderzoekers als voor de telers biedt de serre een grote meerwaarde”, aldus An Decombele van Inagro. Zij gaf uitleg over het onderzoek naar de tricolore sla, een gepast onderwerp bij de komst van de koning.

Na het bezoek aan de dakserre ging het richting het Festival van de Toekomst dat deze week tal van West-Vlaamse scholen over de vloer krijgt. Woensdagmiddag leefden een veertigtal leerlingen van VTI Menen en LTI Oedelem zich uit in de interactie expo ‘Pretpark voor planten’. “Ik was eigenlijk al zenuwachtig dat de koning naar hier zou komen en dan spreek hij wel net nog mij aan ook! Maar het is heel goed meegevallen”, aldus Corentin Deplaet (12) die zich samen met enkele schoolvrienden waagde aan een flipperspeeltuig die de kinderen helpt inzien hoe belangrijk het is een evenwicht te vinden tussen landbouw, natuur, woningen en industrie.

De vorst woonde tenslotte samen met de aanwezige schoolkinderen een wetenschapsvoorstelling voor waarbij comedian Lieven Scheire en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel tal van wetenschapsvragen proberen op te lossen. De kinderen vuurden tal van vragen op Lieven Scheire af. Ze leerden er bij omtrent het heelal en omtrent de gelijkenissen tussen dinosaurussen en kippen. De koning genoot zienderogen van het enthousiasme waarmee de jongeren de show volgden. “De kinderen stellen heel interessante vragen en tonen zich erg geïnteresseerd in de wetenschap. Dat was ik vroeger als kind en ben ik nu ook nog steeds. Het is goed om nieuwsgierig te zijn. Ik ben blij om te zien dat we met deze jongeren een heel mooie toekomst voor ons hebben.”

Foto Stefaan Beel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.