Néén, het is geen aprilvis. Dat heeft de redactie tot driemaal toe gecheckt. Woonzorgcentrum Amphora in Wingene kreeg woensdagmiddag wel degelijk een telefoontje van Koning Filip. De vorst belde op de middag naar het gsm-nummer van directeur Hans De Clerck.

"Als een van de weinige woonzorgcentra controleerden we meer bewoners dan zij die uiterlijk ziek waren", vertelt hij. "Als iemand ziek werd, controleerden we alle mensen van de leefgroep, ook al hadden zij geen koorts of hoest. Uit die testen bleek dat 90 procent van de mensen het virus droeg. Daarom liggen de cijfers bij ons veel hoger dan ergens anders. Het bewijst dat er veel meer mensen besmet zijn dan we denken. Iederéén zal er vroeg of laat mee te maken hebben. Het was een utopie van de overheid om te denken dat we dat beestje buiten kon houden. Om goed gewapend te zijn in de strijd tegen het coronavirus hebben de woonzorgcentra meer testen nodig. Die noodkreet wilde ik de wereld insturen."

Invloed van de koning

Die kans kreeg Hans De Clerck ook. "Toen ik deze week een kabinetsmedewerker van de koning aan de lijn had voor iets compleet anders, trok ik mijn stoute schoenen aan en vroeg ik of ik de koning zou kunnen spreken. Ik mocht mijn gegevens achterlaten. Op de middag ging plots mijn telefoon. De koning. Ik kon mijn boodschap kwijt, hij luisterde aandachtig en geïnteresseerd naar mijn verhaal. En blijkbaar bleef het niet zonder gevolg. In de laatste journaals hoor ik nu dat er meer tests komen, en die eerst naar de woonzorgcentra zullen gaan. Volgens mij mag de je invloed van de koning niet onderschatten..."

Met 21 besmette bewoners en 10 medewerkers is het Wingense woonzorgcentrum een van de zwaarst getroffen centra van West-Vlaanderen. "Maar dat komt dus omdat we méér getest hebben. Dat was de boodschap die ik aan de koning wilde geven. De situatie is in ons centrum intussen vrij stabiel. Door heel veel maatregelen slagen we erin de verspreiding van het virus te vertragen."

Néén, het is geen aprilvis. Dat heeft de redactie tot driemaal toe gecheckt. Woonzorgcentrum Amphora in Wingene kreeg woensdagmiddag wel degelijk een telefoontje van Koning Filip. De vorst belde op de middag naar het gsm-nummer van directeur Hans De Clerck."Als een van de weinige woonzorgcentra controleerden we meer bewoners dan zij die uiterlijk ziek waren", vertelt hij. "Als iemand ziek werd, controleerden we alle mensen van de leefgroep, ook al hadden zij geen koorts of hoest. Uit die testen bleek dat 90 procent van de mensen het virus droeg. Daarom liggen de cijfers bij ons veel hoger dan ergens anders. Het bewijst dat er veel meer mensen besmet zijn dan we denken. Iederéén zal er vroeg of laat mee te maken hebben. Het was een utopie van de overheid om te denken dat we dat beestje buiten kon houden. Om goed gewapend te zijn in de strijd tegen het coronavirus hebben de woonzorgcentra meer testen nodig. Die noodkreet wilde ik de wereld insturen."Die kans kreeg Hans De Clerck ook. "Toen ik deze week een kabinetsmedewerker van de koning aan de lijn had voor iets compleet anders, trok ik mijn stoute schoenen aan en vroeg ik of ik de koning zou kunnen spreken. Ik mocht mijn gegevens achterlaten. Op de middag ging plots mijn telefoon. De koning. Ik kon mijn boodschap kwijt, hij luisterde aandachtig en geïnteresseerd naar mijn verhaal. En blijkbaar bleef het niet zonder gevolg. In de laatste journaals hoor ik nu dat er meer tests komen, en die eerst naar de woonzorgcentra zullen gaan. Volgens mij mag de je invloed van de koning niet onderschatten..."Met 21 besmette bewoners en 10 medewerkers is het Wingense woonzorgcentrum een van de zwaarst getroffen centra van West-Vlaanderen. "Maar dat komt dus omdat we méér getest hebben. Dat was de boodschap die ik aan de koning wilde geven. De situatie is in ons centrum intussen vrij stabiel. Door heel veel maatregelen slagen we erin de verspreiding van het virus te vertragen."