Koning Ezel David II (David Clays) blijft op troon

Regerend Koning Ezel David Claeys doet er nog twee jaar bij (foto BRU)© BRU
Regerend Koning Ezel David Claeys doet er nog twee jaar bij (foto BRU)© BRU
Redactie KW

KuurneWie Koning Ezel wordt, neemt daar al te graag een overdrukke agenda bij. Voor Sire David II (David Clays) lag dit in het coronajaar lichtjes anders, want zijn agenda was zo goed als leeg. De Orde van de Ezel besloot daarom unaniem om de ambtstermijn van David te verlengen. Daardoor is er dit jaar geen ‘Koning Ezel’-verkiezing.

Ongetwijfeld had koning Ezel David Claeys (44) zich zijn regeerperiode totaal anders voorgesteld. Tijdens een normale regeerperiode volgt de ene opdracht de andere in ijltemp tempo op. Jubilea bijwonen, honderdjarigen vieren, Mardi Gras, de taken van een Koning Ezel zijn veelvuldig. 2020 werd echter een rampjaar. Ook professioneel zat het kok David Claeys niet mee, gezien hij reeds sinds midden maart vorig jaar verplicht thuis zit, omdat het bedrijfsrestaurant waar hij chef is de deuren toen sloot. “Sinds corona is uitgebroken, ben ik van een gevulde agenda naar niets teruggevallen”, vertelt David. “Teleurgesteld ben ik niet, gezien we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. In de maanden die voorbij gingen sinds de start van de pandemie heb ik vooral mezelf herontdekt. Ik hield me bezig met klussen in eigen huis en vooral thuis kokkerellen voor mijn vrouw Severine.”

Toch begon David al aan de planning van het Sint-Pietersfestival. “Hoe de maatregelen zullen evolueren, kan je niet voorspellen. Maar het is beter te plannen dan voor verrassingen komen te staan.”

Ezelsfeesten

Ook wat de Ezelsfeesten betreft,werd reeds heel wat gebrainstormd. “Een ding hopen we echter allemaal, dat er zo snel mogelijk terug meer mogelijk wordt dan nu het geval is!” Om Sire David II een échte ambtstermijn te gunnen, besliste de Orde van de Ezel onlangs om het koningschap van David Claeys met twee jaar te verlengen. Dat heeft als gevolg dat er voor het eerst sinds 1975, het jaar van de oprichting van de Orde, geen verkiezing voor een nieuwe Koning Ezel zijn zijn.

“Ambtstermijn van Koning Ezel bruist van de activiteiten, maar 2020 was rampjaar”

“Geen Koning Ezelwandeling op Paasmaandag, geen verrassingsreis, geen Kuurne Balkt, geen gewone Ezelsfeesten, geen traditionele intrede van Sinterklaas en ook ons netwerkmoment tijdens Mardi Gras zagen wedit jaar sneuvelen”, vertelt Bert Demeulemeester van de Orde. “We weten ook nog niet hoe oktober 2021 eruit zal zien. Daardoor durven we er niet vanuit gaan dat we een grootse verkiezing zullen kunnen organiseren tijdens de Ezelsfeesten. Daarnaast willen we ook David een échte ambtstermijn gunnen, die normaal bruist van de activiteiten. Dat is tijdens zijn regeerperiode allesbehalve het geval geweest.

900 jaar Kuurne

De eerstvolgende verkiezing van Koning Ezel staat dus gepland in 2023. Het jaar van 900 jaar Kuurne. Een jubileumeditie om nu al naar uit te kijken, vinden ze bij de Orde van de Ezel. Sire David II is alvast heel tevreden met de genomen beslissing van de orde en hoopt dat hij zich de komende twee jaar alvast wat meer zal kunnen tonen. Tijdens de feestelijke Kermisreceptie na zijn blijde intrede vroeg hij zijn vriendin Sévérine ten huwelijk, het enige gelukkige moment van zijn ambtstermijn. Stiekem kijkt David reeds uit naar het moment waarop hij de brandweerladder op kan om kwistig met ezeltjes te strooien boven de massa kinderen die zich dan om Koning Ezel zullen verzamelen. (BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.