Koning dankt Chris Loosvelt voor dertig jaar lange inzet KOTK

Afgelopen weekend ontmoette koning Filip een aantal medewerkers van de actie Kom Op Tegen Kanker. Chris Loosvelt, pionier van het eerste uur, was een van hen. Een knuffel van de koning kreeg ze niet, wel van de knuffelbeer van KOTK die afgelopen week Vlaanderen rondreisde om de vele vrijwilligers van de actie een knuffel te geven.

Kathy Lindekens en Chris Loosvelt, pionier van het eerste uur. © SLW

Kathy Lindekens

Dertig jaar geleden deed Kathy Lindekens een oproep in Radio 2 om in Vlaanderen een actie op touw zetten om geld in te zamelen voor de ondersteuning van onderzoek naar kanker en hulp aan kankerpatiënten. “Er werd daar heel wat gehoor aan gegeven, ook ik voelde me aangesproken en woonde de eerste regiovergadering bij“, herinnert Chris Loosvelt zich. “Die vergadering was in het cultureel centrum in Lauwe, onder meer Frans Soenen (vroeger gemeenteraadslid voor de Volksunie en de Brug sle) was daar ook aanwezig. Ik zeg dat omdat deze actie nooit politiek gebonden is geweest, er was een bewogenheid over de partijgrenzen heen. Ik was toen schepen voor CD&V en kon er zo wel toe bijdragen dat de gemeente Wevelgem steeds extra onze acties heeft ondersteund.”

Dertig jaar geleden stonden Chris en de medewerkers van het eerste uur op de Wevelgemse markt. De verkoop van stickers, balpennen en meetlatten bracht 100.000 Belgische Frank op, omgerekend 2.500 euro. “Onze acties brengen nu steeds meer dan 50.000 euro in het laatje”, verbaast Chris. “Er is niet enkel de plantjesverkoop waar zovele vrijwilligers aan meehelpen, we verdienden bijvoorbeeld ook een centje bij voor KOTK door de bar te verzorgen tijdens Theater Lokaal”.

Een hele eer

Dit weekend werd Chris Loosvelt als enige West-Vlaming uitgenodigd in het universitair ziekenhuis in Antwerpen (UZA) om met andere organisaties van KOTK koning Filip te ontmoeten. “Ik stond er onder meer aan een tafel met mensen die mee de 1000 kilometer fietsen organiseren en de honderd kilometer lopen tegen kanker. Maar ook met een koppel uit het Antwerpse die hun dochter verloren hebben aan de ziekte en zich hard inzetten voor KOTK. Allemaal mochten we ons verhaal doen. Dat ik daar bijhoorde stelde me wel bijzonder fier. Het was een hele eer.”

Koning dankt Chris Loosvelt voor dertig jaar lange inzet KOTK
© SLW

Bij die dertig jaar blijft het niet. “Zeker niet, we doen verder. Ondertussen hebben we ook al zovele medewerkers van de actie verloren, onder meer ook aan kanker. Het is en blijft een prachtig initiatief, en niet alleen omwille van het geld dat we ophalen. Ons lokaal comité KOTK is een hechte vriendengroep geworden.”

(SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.