Konijnenopvang Rambi komt handen en centen te kort

Eveline Bultynck en haar oom Jean bij enkele konijntjes. Er is plaats voor vijftig, maar ‘het aanbod’ is veel groter. (foto LV)
Eveline Bultynck en haar oom Jean bij enkele konijntjes. Er is plaats voor vijftig, maar ‘het aanbod’ is veel groter. (foto LV)
Redactie KW

Konijnenopvangcentrum Rambi trekt aan de alarmbel. Door de coronacrisis is het aantal konijntjes dat binnen wordt gebracht of anoniem voor de deur wordt gezet ongewoon groot. Dat betekent extra kosten, en financiële coronasteun van de overheid is er niet.

Sinds vorig jaar heeft Kleit er met Rambi een konijnenasiel bij. Eveline Bultynck en haar oom Jean hebben in de Baaikensedestraat een vergunning om er vijftig konijnen op te vangen. De dieren zijn er goed gehuisvest en genieten er een prima verzorging. Wie bij Rambi een konijntje adopteert, moet na minstens één gesprek een verklaring ondertekenen waarin hij of zij verzekert dat hij of zij het geadopteerde diertje een goede verzorging garandeert. Die aanpak heeft ervoor gezorgd dat konijnenopvang Rambi in zijn nog jonge bestaan al een goede reputatie heeft opgebouwd. Zelfs vanuit Nederland komen er vragen binnen om konijntjes te mogen brengen.

Dat er in onze regio nood was aan een konijnenasiel, blijkt uit het aantal konijntjes dat de laatste maanden in de Baaikensedestraat is opgevangen en opnieuw geplaatst. Sinds begin dit jaar is er een toestroom. De meeste van de beestjes die nu in het asiel binnenkomen, zijn het slachtoffer van de coronacrisis. Tijdens de coronacrisis hebben meer gezinnen – vooral gezinnen met kinderen – ervoor gekozen om een huisdier te nemen. Voor een deel van die gezinnen was dat een impulsieve beslissing en na enkele maanden is de liefde voor het huisdiertje over, of voldoet het nieuwe huisdier niet aan de verwachting. Daarom moet het weg.

Eten en dierenarts

“Naast de mensen die hun konijntje persoonlijk binnenbrengen zodat wij weten of het diertje de nodige vaccinaties heeft gekregen en goed verzorgd is, zijn er ook mensen die konijntjes, zelf jongskes die pas uit het nest zijn, aan onze deur plaatsen”, vertelt Eveline. “Als asiel en echte dierenvrienden vangen wij alle beestjes zo goed mogelijk op. Voor sommige van die diertjes moeten wij onmiddellijk de dierenarts laten komen.”

De toestroom van konijntjes en de aanhoudende aanvragen bezorgen konijnenasiel Rambi extra kosten. “Er moet voor genoeg eten worden gezorgd en er zijn extra medische kosten. Alle diertjes worden onderzocht en de rammelaars moeten gecastreerd worden. De werkingskosten stijgen, maar de inkomsten uit sponsoring en subsidies volgen de stijging van de extra kosten niet. Er is voor ons ook geen coronasteun voorzien”, zegt Eveline.

Eveline en Jean hopen dat er nog dierenvrienden zijn die hun werk financieel willen ondersteunen. Voor meer informatie over konijnenopvang Bambi en ondersteuning kan je terecht op de Facebookpagina van Rambi en op het telefoonnummer 0483 49 60 68.

(Leopold Veirman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier