Komt Ze Moar Ut organiseert Kortrijks kampioenschap Manillen

Een boek kaarten en een tafeltje, meer hebben Mathieu Daniel, Bart Vercaempst, Kevin Van Meirhaeghe en Bruno Casier niet nodig. Noëla Vercruysse van café De Smisse houdt een oogje in het zeil. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Voor het eerst organiseren vier enthousiaste kaarters uit de streek het Kortrijks kampioenschap manillen. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 26 oktober. Iedereen kan individueel deelnemen. Inschrijven is nog mogelijk tot de week van 30 september. “Het WK manillen in Oostende vorig jaar heeft ons doen dromen”, klinkt het bij de organisatoren.

Mathieu Daniel (34) uit Heule, Bart Vercaempst (41) uit Moeskroen-Aalbeke, Bruno Casier (38) uit Aalbeke en Kevin Van Meirhaeghe (34) uit Aalbeke sloegen de handen in elkaar om een laagdrempelig kaartkampioenschap voor iedereen te organiseren. De vier vrienden kaarten allen bij de Tiercévrienden in café De Smisse in Aalbeke. Mathieu kaart ook nog bij Manilli Vanilli in café Dudu in Heule.

Komt Ze Moar Ut

“Toen we vorig jaar van het WK manillen in Oostende kwamen, dachten we dat het wel leuk zou zijn om eens een kampioenschap te organiseren in Kortrijk. Iedereen moest er aan kunnen deelnemen, of je nu lid bent van een kaartersclub of niet.” Om dit niet uit naam van een kaartersclub te organiseren werd de feitelijke vereniging KZMU, wat staat voor Komt Ze Moar Ut, opgericht.

Er bestaat een organisatie die BK’s en WK’s voor manillen inricht, maar wij wilden het ludiek houden en geen mensen afschrikken“, klinkt het. De eerste editie zal plaats vinden in oc Aalbeke. “Je hoeft geen expert te zijn om deel te nemen. De regels kennen en goesting hebben om te manillen is voldoende”, zegt het viertal in koor.

Kaartkampioen

De computer zal bepalen wie er per vier aan een tafel komt. Er zal niet ‘met een boom’ gespeeld worden maar in de voormiddag moet iedereen per tafel twaalf partijen met elkaar spelen. Na de middag wordt de helft uitgeschakeld en zal de computer uit de overblijvers weer de tafels bepalen. In de laatste rondes wordt het dan een afvalrace. “Om te weten waar we uitkomen vragen we om ten laatste de week van 30 september in te schrijven. Vanaf 15 oktober zal het speelschema te vinden zijn op onze website.”

Deelnemen kan vanaf 16 jaar. De deelnameprijs is 5 euro per persoon. Aanmelden kan op zaterdag 26 oktober om 9 uur. Er zijn broodjes en droge worsten voorzien voor over de middag. Iedereen is welkom. “We willen gewoon iedereen laten genieten van het kaarten. Er is geen geldprijs maar wel enkele naturaprijzen en een beker voor de winnaar, die zich een jaar lang kaartkampioen van Kortrijk mag noemen!”

Inschrijven kan op www.manillen.be of in De Korenhalm in de Wijngaardstraat of café De Smisse in Aalbeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier