Komt er een roofvogelpark op site Dadipark?

Jasper Dujardin : "Met de uitbouw van zo'n park zijn enorme bedragen gemoeid. © Foto TV
Redactie KW

De initiatiefnemer had aanvankelijk een stuk grond in Watou op het oog, maar daar zijn de plannen afgesprongen.

Jasper Dujardin, uitbater van valkerij DFC op de grens tussen Zarren en Staden, wil graag een roofvogelpark oprichten. “Ik had hiervoor mijn oog laten vallen op een stuk landouwgrond in Watou, maar tot mijn grote spijt zijn die plannen vorige week afgesprongen”, zegt hij. Hij zoekt het nu elders, misschien wel in Dadizele.

Stootvogelhouder Jasper Dujardin, afkomstig van Koekelare, startte een vijftal jaar geleden valkerij DFC. “We zijn al een tijdje op zoek naar een stuk grond om een roofvogelpark uit te bouwen. Hiervoor zaten we al samen met de provincie West-Vlaanderen. Enkele maanden geleden liet ik mijn oog vallen op een woonhuis met eigen parking aansluitend op een perceel landbouwgrond dat te koop stond in Watou. Vorige week echter kreeg ik te horen van de stad Poperinge dat deze optie in geen enkel geval geschikt was om er een roofvogelpark op uit te bouwen. Het ging namelijk om bestaande landbouwgrond, die moet dienen voor hoevetoerisme, wat in mijn geval niet waargemaakt kon worden. Ook zou ik onmogelijk een milieuvergunning krijgen.” Waar het huis en de grond in Watou precies gelegen was, houdt Jasper liever voor zichzelf. “Het huis en de grond zijn ondertussen trouwens al verkocht. Ik weet niet of de kopers het zouden appreciëren mocht ik dit alles openbaar maken”, verklaart hij.

Recreatiegrond gezocht

“Voor mijn plannen heb ik om te beginnen recreatiegrond nodig. In Limburg heb ik een kennis die mij wellicht aan recreatiegrond met een geldige milieuvergunning zou kunnen helpen. Toch zou ik liever eerst nog wat verder zoeken in de provincie West-Vlaanderen vooraleer verdere oorden op te zoeken”, lacht Jasper.

“Een andere denkpiste die wel geschikt zou kunnen zijn, is om in Dadizele het vroegere Dadipark te huren om daar een roofvogelpark uit te bouwen. Het liefst van al zou ik echter zelf iets kopen. Maar eerst een geschikt stuk grond zoeken, natuurlijk. Eens ik daarin geslaagd ben, zal het natuurlijk ook geen sinecure zijn om een mede-investeerder te vinden. Bij het uitbouwen van zo’n park gaat het namelijk om enorme bedragen”, vertelt de vogelhouder. “Als valkerij krijgen we vaak de vraag gesteld wat we precies doen. We hebben een twintigtal vliegvogels. Het gaat om arenden, buizerds, uilen, valken en gieren waarmee we workshops en demonstraties verzorgen.”

(SVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier