Komt er een nieuwe brandweerzone voor de Westkust?

© GF
Philippe Verhaest

De kans bestaat dat West-Vlaanderen een nieuwe hulpverleningszone krijgt. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) acht een eigen brandweerzone voor de Westkust niet onmogelijk. Gouverneur Carl Declauwé reageert alvast positief.

Vlaanderen telt op vandaag 34 hulpverleningszones, waarvan er zich vier in West-Vlaanderen bevinden: Fluvia, Midwest, zone 1 (regio Brugge) en Westhoek. Maar bij die laatste wringt het schoentje wat.

De Westkustburgemeesters (Nieuwpoort, Koksijde en de Panne) en Middelkerke hebben al een intentieverklaring ondertekend om een eigen zone op te richten en nu sluit ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) die mogelijkheid niet uit.

Tijdens de officiële opening van de nieuwe brandweerkazerne van Deerlijk liet hij zich ontvallen dat hij wel oren heeft naar het voorstel en alle mogelijkheden onderzoekt. De intentieverklaring van de vier kustburgemeester is stevig onderbouwd, maar om tot actie over te gaan, is er een meerderheid binnen de federale regering nodig. Er kan een extra zone gerealiseerd worden, maar ook een volledige hertekening van alle West-Vlaamse zones is een optie, klinkt het, al heeft West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé daar ook een rol in te spelen.

De kustgemeenten willen de zone Westhoek verlaten, omdat de prioriteiten binnen de zone anders liggen. De zone is geografisch te groot en de belangen aan de Westkust zijn anders dan die in bijvoorbeeld Zonnebeke of Langemark-Poelkapelle.

Gouverneur Carl Decaluwé is het plan alvast genegen. “Maar alles staat of valt natuurlijk met het wettelijk kader”, zegt hij. “Het is nu eenmaal een feit dat kustgemeenten andere specifiteiten hebben en daar moet je als hulpverleningszone zo efficiënt mogelijk op inspelen.” Het hele West-Vlaamse landschap hertekenen, vindt de gouverneur dan weer een brug te ver. “Die indeling zit momenteel goed.”

De brandweerzone Westhoek, waar drie van de vier betrokken gemeenten op vandaag toe behoren, onthoudt zich voorlopig van alle commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier