Komt er een aanbouw aan de kerk van Langemark?

Redactie KW

De federatie Sint-Paulus onderzoekt of Het Portaal, nu gehuisvest in de oude pastorie, verkocht moet worden en er in de plaats een nieuwbouw moet opgetrokken worden, aansluitend aan de Sint-Pauluskerk.

Op vraag van Luc Vandamme (Proo!) lichtte burgemeester Alain Wyffels tijdens de gemeenteraad de toekomst van Het Portaal toe. Het Portaal aan de Markt in Langemark vormt het huidige secretariaat van de federatie en is eigendom van de kerkfabriek.

Van de 3 mogelijke pistes zou een verkoop en nieuwbouw aan de kerk voor de hand liggen. “Voor grote manifestaties is de kerk ideaal, maar het kent ook minpunten, zoals nooduitgangen en sanitair”, aldus Alain Wyffels. “Dat zou kunnen opgevangen worden met een aanbouw. De logistiek zou ook kunnen aangepast worden voor recepties. Nu is dat behelpen. Het koor zou dan kunnen repeteren in een verwarmde ruimte. De dynamiek van een federatie zal straks nog meer vanuit de basis moeten komen. De infrastructuur moet daaraan aangepast worden.”

Huisvesting hele uitdaging

De resultaten van de buurtbevraging aan 115 gezinnen uit de omgeving van het asielcentrum zijn niet dramatisch, maar ook niet om te negeren. “We zitten eerstdaags samen met de politie om de aanpak te evalueren. Dertig procent van het asielzoekers zijn oorlogsslachtoffers, die straks een onderkomen zullen moeten krijgen. Dat wordt een hele uitdaging. De problemen beginnen pas”, aldus Alain Wyffels op een vraag van Jean-Marie Callewaert (SP.A).

Voor de wifi-ontvangst is er nog geen oplossing.

(pco)

Foto: Bouwt de federatie straks aan de kerk van Langemark? Foto pco

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier