Komens jongerencentrum MJ trekt aan de alarmbel: “Graag meer mogelijkheden voor jongeren”

Emilie Vandenbroucke, samen met een collega van Komense jongerencentrum.© CLL
Emilie Vandenbroucke, samen met een collega van Komense jongerencentrum.© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het coronavirus hakt er stevig op in. De maatregelen zorgen voor heel wat ballast op de schouders van zowel jong als oud. “Een categorie die er echter permanent tussen valt, is die van de jongvolwassenen en dat moet dringend veranderen.” Emilie Vandenbroucke, coördinator bij het Komense jongerencentrum MJ, trekt aan de alarmbel.

De maatregelen wegen zwaar door op iedereen. De overheid probeert rekening te houden met de allerjongsten en ook de werkende laag van de bevolking kan op heel wat aandacht genieten. “Maar wat met de 18-jarigen die nog niet aan de slag zijn? Die vallen in een soort van leegte te midden de maatregelenmix en hun stem verdwijnt in het niets”, aldus Emilie Vandenbroucke die, samen met haar collega’s, heel wat tieners bij hen zag aankloppen op zoek naar hoop en steun.

“De situatie is ernstig voor iedereen, dit zullen we nooit ontkennen”, gaat Emilie verder. “Maar je zal in deze tijden maar 18 jaar oud zijn. Je ziet aan de ene kant van het spectrum dat de kleinsten uitzonderingen krijgen om toch maar geen grip te verliezen op hun sociale leven. Aan de andere kant wordt met man en macht gekeken hoe men de sociale druk op de arbeiders en bedienden zo laag mogelijk kan houden. 18-jarigen of jongeren die nog niet aan de slag zijn vallen volledig uit de boot. Hun noodkreet wordt niet gehoord en vaak hebben ze zelfs de indruk dat hun stem van geen belang is. Meer dan voldoende reden voor ons om ook hen een podium te geven.”

foto’s

Brieven schrijven, manifestaties of symbolische acties lijken voorbij hun hoogtepunt, dus besloten verschillende jongerencentra een meer moderne twist aan hun betoog te geven. “We hebben alle jongeren, niet alleen in onze gemeente maar doorheen het volledige Waalse gewest, gevraagd om foto’s te nemen van hun plafond terwijl ze in bed liggen”, gaat Emilie verder. “Ergens willen we hiermee aantonen dat, door alle maatregelen heen, dit zowat het enige is wat die jongeren nog kunnen doen. In hun bed liggen, staren naar het plafond en zwijgen. De foto’s die ze nemen moesten ze dan via verschillende sociale media online gooien en Valerie Glatigny taggen. Als Waals Minister van Jeugd is ze het directe aanspreekpunt voor deze groep en kan zij dan ook de zaken laten bewegen.”

vergeten groep

Een digitale beweging, die zich met een voetnoot op gang wist te trekken. “We willen nogmaals benadrukken dat we de ernst van de zaak helemaal niet onderkennen”, sluit Emilie af. “Alleen willen we ook aan deze vergeten groep een vorm van perspectief bieden. Wat meer mogelijkheden om buiten af te spreken zou al heel wat druk van de ketel halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier