Komenaars zullen worden ingeënt in vaccinatiebus

Jos Remaut

De Waalse regering maakte donderdag meer details bekend over haar vaccinatieprogramma. Voor de inenting van de brede bevolking zullen naast 9 hoofdcentra en 24 lokale centra ook 21 mobiele vaccinatieposten worden ingezet. Eén daarvan in Komen-Waasten.

Het Waalse Gewest is al sinds dinsdag 5 januari bezig met de vaccinatie van residenten en personeel in de rusthuizen, en net als in Vlaanderen staan daarna de ziekenhuizen op het programma. Vandaag kondigde Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale een serieuze versnelling aan en ontvouwde ze haar plannen voor de volgende fases.

Vanaf nu maandag 18 januari wordt er gestart met de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel en vanaf maandag 1 februari alle zorgmedewerkers van de eerstelijnshulp, in totaal ongeveer 195.000 mensen. Dit zal allemaal gebeuren in 30 ziekenhuizen over het hele grondgebied, waarbij er een onderscheid is tussen de 19 grote hub-ziekenhuizen en de 11 andere ziekenhuizen : in de hubs wordt het Pfizervaccin toegediend, in de andere het Modernavaccin. Aanvullend komen er ook nog twee hoofdcentra met minstens vijf vaccinatielijnen : een in Ronquières en een in Bierset.

Brede bevolking

Net als in Vlaanderen wordt dan vanaf mandag 1 maart gestart met de inenting van de brede bevolking. Dit zal gebeuren in 54 vaccinatieposten : 9 hoofdcentra met minstens vijf lijnen, 24 regionale centra met één of twee lijnen en… 21 mobiele vaccinatieposten. Deze zullen worden ingezet in dunner bevolkte gebieden of regio’s met een meer kwetsbare bevolking. Gezien de specifieke ligging van Komen-Waasten als verder afgelegen enclave tussen Vlaanderen Frankrijk, is ook hier geopteerd voor zo’n vaccinatiebus.

In al deze posten zal worden gewerkt in twee fases : eerst komen de 65-plussers, de 45-plussers met gezondheidsrisico en de personen in een essentiële functie aan bod (ongeveer een miljoen mensen), vanaf 1 mei kunnen alle anderen dan ook hun prik komen halen. Verwacht wordt dat deze laatste fase een vier à vijf maanden zal duren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten