Komenaars moeten 200 km rijden voor vaccinaties

Christophe Lefebvre

In zowel Vlaanderen als Wallonië hebben de vaccinatiekaarten hun definitieve vorm gekregen. Er werd gekozen voor zowel centrale als lokale plaatsen, zodat iedere Belg snel en eenvoudig het coronavaccin kan krijgen. Voor Komen-Waasten liggen de kaarten anders op tafel. “Komenaars die zich willen laten vaccineren moesten bereid zijn 200 kilometer te rijden”, briest een geïrriteerde burgemeester Didier Soete.

94 centra in Vlaanderen en 39 in Wallonië, die worden aangevuld met enkele mobiele posten, moeten ervoor zorgen dat het ambitieuze vaccinatieplan in beide gewesten vlot kan verlopen. Vlot, toch voor het gros van de Belgen want vanwege het unieke karakter blijkt Komen-Waasten uit de boot te vallen.

“Zaterdag zaten we nog samen met de gouverneurs en de burgemeesters om alles te verfijnen. Plots moest ik dan via de pers vernemen dat Komen-Waasten uit alle plannen werd geschrapt.” Plaatsvervangend burgemeester Didier Soete was not amused met het nieuws.

Gewestelijke bevoegdheid

“Het is een plan dat op-en-top Belgisch is. Zowel Ieper als Menen hebben vaccinatiecentra die voor onze inwoners op een tiental kilometers verwijderd liggen. Helaas is het vaccinatiebeleid een gewestelijke bevoegdheid en dus kunnen Komenaars daar niet terecht. Neen, zij moeten zich beroepen op het dichtstbijzijnde Waalse centrum en dat is in Doornik.”

“50 kilometer heen, dezelfde afstand terug en dat nog eens herhalen voor een tweede spuitje? 200 kilometer dus en dat in tijden dat mensen het openbaar vervoer zoals bussen en treinen massaal vermijden vanwege het risico op besmetting. Geen idee wie met die geniale plan op de proppen is gekomen, maar dit getuigt van een ongelofelijke onbekwaamheid.”

Medische vrachtwagen

De burgemeester, zelf geneesheer, deed ondertussen enkele voorstellen bij de bevoegde overheden maar kreeg geen gehoor. “Tijdens het proeftraject hebben we 150 vaccins laten overkomen om hier toe te dienen. Dat verliep probleemloos. In huidige context heeft men dus besloten dat het eenvoudiger zou zijn om 150 mensen 200 kilometer te gaan verplaatsen?”

“Dit raakt kant noch wal en hier wordt gespeeld met de gezondheid van de bevolking. Ik kan dit onmogelijk ondersteunen. Vanuit het gemeentebestuur vertrok het voorstel om een medische vrachtwagen in te leggen en die hier post te laten vatten en we stonden klaar om de sporthal van Le Bizet volledig in te richten. Helaas blijft het stil aan de andere kant van de lijn.”

Via de pers

Naast de onlogische keuze stuit ook de communicatie van de overheid de nieuwe burgemeester tegen de borst. “In dergelijke materie, een wereldwijde pandemie, moesten wij via de pers vernemen dat er dan toch geen vaccinatiecentra in Komen-Waasten zou komen” fulmineert hij.

“Wel, dat mag u gerust letterlijk noteren. Mocht men van bovenaf enigszins zin hebben om toch op onze, praktische en vooral veiligere voorstellen te reageren, dan mogen ze dat ook gerust via de pers doen. Dat is blijkbaar hoe men liever communiceert de dag van vandaag.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.