Komen-Waasten: “Ontmoeting met de paus zal me bijblijven”

Huguette Guiot wordt omringd door haar kinderen en kleinkinderen die bijzonder trots op haar zijn. (Foto WB)
Redactie KW

Huguette Guiot (65) uit Houthem werd verkozen tot dé Krak van Komen-Waasten. Ze is een geboren landbouwersdochter. “Dit had ik helemaal niet verwacht. Ik ben dan ook ontzettend blij, net als mijn kinderen.”

Huguette Guiot was negentien toen ze een eerste keer in het huwelijk trad. Ze kreeg twee kinderen en werd weduwe op haar 25ste. Ze trouwde een tweede keer, dit keer met een man uit Roeselare, waarmee ze nog een derde kind kreeg. “Omdat ik zo goed als geen Nederlands praatte en omwille van mijn kinderen, die hun studies konden afwerken in hun moedertaal, het Frans, gingen we op zoek naar een woning in Wallonië. Zo kwamen we in Houthem terecht waar we in 1989 de woning recht tegenover de kerk betrokken”, begint Huguette te vertellen.

Plaatselijk contact

“Ik kende niemand in de streek, maar legde vlug contacten met de plaatselijke bevolking. Zo werd ik lid van het koor en ging ik ook bloed geven bij Het Rode Kruis. In Houthem koos ik voor de opvoeding van de kinderen en had zo geen vast werk. Wegens mijn geloofsovertuiging werd mij gevraagd om kosteres te worden en ik nam die taak met plezier aan. Nu al twintig jaar draag ik zorg voor de dorpskerk. Verder doe ik ook het onderhoud van de kledij van de drie pastoors die nog actief zijn in Komen-Waasten. Voor de kerkdiensten breng ik het altaar in orde en ook het versieren van de kerk voor speciale gelegenheden behoort tot mijn takenpakket. Op zondag breng ik ook de communie aan huis bij personen die zich nog moeilijk kunnen verplaatsen. Ook aan de mensen van Houthem die in het Jan Ypermanziekenhuis liggen, breng ik een bezoek. Als iemand ziekenvervoer nodig heeft, ben ik altijd bereid dat te doen.”

Ik kende niemand in de streek, maar legde vlug contacten met de plaatselijke bevolking

Inmiddels volgde Huguette in Doornik een opleiding voor het begeleiden van palliatieve patiënten. “Ik wil er zijn voor de familieleden en hen ook een geestelijke ondersteuning bieden.” Naast de taken van kosteres en ziekenbegeleidster, bezorgt Huguette ook nog eens het kerkelijk informatieblad aan de leden. Ze is tevens lid van het koor ‘Les Séraphins’ in Houthem en sinds 2002 neemt ze deel aan de bebloemingswedstrijd georganiseerd door de stad Komen-Waasten.

Ziekenbezoeken

Toen ze nog in de provincie Luxemburg woonde, was ze al erg sterk sociaal geëngageerd. “Na het overlijden van mijn eerste man trok ik op ziekenbezoek en leverde ik maaltijden aan huis. Ik heb ook goede herinneringen aan mijn periode als kokkin in het rusthuis van Chiny. Andere mensen kunnen helpen is gewoon sterker dan mezelf.”

(WV)

Vragenrondje

Aan welke recente gebeurtenis hou je goede herinneringen over ?

“Toen ik samen met een vriendin Rome bezocht, trok ik uiteraard naar de St.-Pietersbasiliek om de pauselijke zegen mee te maken en bracht ook een bezoek aan het Vaticaan. De ontmoeting met de paus zal me het langst bijblijven. Het is nodig om daar goed op tijd te zijn. Mijn vriendin en ik stonden als eersten aan de nadars. Toen de paus uiteindelijk aankwam in zijn pausmobiel konden we hem goed zien en deed hij teken met de hand. Dan hebben we zijn volledige toespraak in het Italiaans gevolgd, net als de pauselijke zegen. Het zijn intense momenten die voor eeuwig en altijd in mijn geheugen zullen blijven zitten.”

Waarschijnlijk ook mooie momenten beleefd tijdens het verblijf van Elena en haar ouders uit Wit-Rusland?

“Heel zeker. Na de kernramp in Tsjernobyl kwam Elena zes 6 jaar telkens een maand logeren. Daarna volgden de jaarlijkse ontmoetingen. Net als bij de eerste ontmoeting waren er nadien ook telkens weer tranen van geluk. Toen Elena hier voor het eerst was, was ze 12 jaar. De laatste keer stond hier een mooie jonge vrouw van 18 jaar. Jaar na jaar verstonden we elkaar beter. We leerden ook de taal: Elena het Frans, ik het Russisch. Nu hebben we nog contact via de computer.”

Hoe kwam je erbij om vrijwilligster te worden op de palliatieve afdeling?

“Ik las een gespecialiseerd tijdschrift en vernam zo dat er vrijwilligers in de palliatieve sector werden gezocht. Ik heb me meteen ingeschreven voor een cursus in Doornik. Ik wou een luisterend oor bieden en verder ook een steun voor hen betekenen Ik ben nu eenmaal iemand die graag mensen helpt: thuis, in een rusthuis of in een ziekenhuis.”

Bio

Privé

Huguette Guiot werd geboren in Jamoigne op 20 oktober 1951. Ze groeide op in Valansart, een deelgemeente van Chiny gelegen in de Gaume, provincie Luxemburg. Twee keer weduwe geworden en moeder van drie kinderen: François (1973), Angélique (1975) en Gunther (1989). Ze is de grootmoeder van 5 kleinkinderen. Ze woont in de Wijtschatestraat in Houthem.

Loopbaan

Ze volgde haar middelbare studies in Florenville en werkte daarna op de ouderlijke boerderij met haar eerste man die zes jaar na hun huwelijk overleed. Haar tweede man overleed in 1992.