Komen er drijvende zonnepanelen in de windmolenparken op zee?

© ML
Redactie KW

Een consortium van zeebouwer Jan De Nul, DEME, ingenieursbureau Tractebel, zonnepanelenproducent soltech en Ugent willen zonnepanelen in de zone van de windmolenparken leggen. Eerder zijn zo’n drijvende zonnepanelen al toegepast in de omgeving van dammen en meren onshore, nu lokt nu de grote ruimte in de windmolenparken.

Het consortium onderzoekt of deze offshore zonne-energie rendabel kan worden in een omgeving met soms extreme weersomstandigheden: stormen, sterke stromingen… . De drijvende structuren die de panelen moeten dragen, mogen ook geen nefaste invloed hebben op het milieu, want het is de bedoeling dat het project duurzaam is. Zo kunnen de schaduwvlakken van de structuren negatief zijn voor de ontwikkeling van het plankton in zee.

Hoe dan ook, de acht parken die tegen 2020 operationeel moeten zijn, zijn het equivalent van twee kerncentrales. Met de ontwikkeling van de zonnepanelen in die parken zou de opgewekte alternatieve energie erg sterk toenemen.

Het totale project wordt begroot op twee miljoen euro. Volgend jaar test het consortium alvast een 100 m² groot ponton met zonnepanelen in de Oostendse haven.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier