Komen er 75 serviceflats op site Ciné Rialto in Oostende?

Redactie KW

Er zijn plannen om 75 serviceflats, zeven commerciële ruimtes, een cafetaria, en een wellness te realiseren in de uitgaansbuurt.

Wat al enkele jaren in de lucht hing, werd nu ook officieel bekendgemaakt. De stad Oostende heeft een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ontvangen voor de site aan het voormalige cinemacomplex Rialto in de Langestraat. De nv Ghemme uit Deinze wil op de terreinen gelegen tussen de Langestraat, de Hertstraat, de Kleine Weststraat, en de Christinastraat 75 serviceflats, zeven commerciële ruimtes, een cafetaria, en een wellness realiseren. Daarvoor zou de bestaande bebouwing gesloopt worden, waarbij een aantal beschermde gevels, waaronder de voormalige juwelierszaak Hulpiau, behouden blijven. “We hebben inderdaad een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ontvangen”, bevestigt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open VLD).

Controverse

De nieuwe plannen voor de site Ciné Rialto zullen straks wellicht opnieuw voor controverse zorgen. Eind 2013 was er een gerucht dat er een woonzorgcentrum zou komen in de Langestraat. Toen werd meteen een online petitie opgestart, die in een mum van tijd 842 handtekeningen verzamelde. Ook in de gemeenteraad waren er begin vorig jaar al hevige discussies. “De site Ciné Rialto maakt deel uit van een woonzone, waardoor een woonzorgcentrum niet kan, maar assistentiewoningen wel. Dat betekent dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen: de flats zijn dan aangepast en veilig. En daar ben ik niet tegen”, repliceerde toenmalig schepen en huidig staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD) op de forse kritiek van oppositiepartijen Groen en N-VA. CD&V was eveneens voorstander om de Langestraat op te waarderen met horecazaken op het gelijkvloers. SP.A was voorzichtiger door te stellen dat de Langestraat prioritair een uitgaansbuurt is waar rekening mee gehouden moet worden. Volgens een bron binnen het stadsbestuur is er ook vandaag nog geen consensus bij alle coalitiepartners over de invulling van het project. Maar het schepencollege is nog niet aan zet.

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek loopt van 26 maart tot 24 april. In die periode kunnen bezwaren of opmerkingen schriftelijk worden ingediend. Na het sluiten van het onderzoek komt het dossier bij de dienst stedenbouw, die samen met andere instanties advies zal geven. Pas dan kan het stadsbestuur een vergunning toekennen of weigeren. Met de plannen voor de site Ciné Rialto lijkt de geschiedenis zich te herhalen in de Oostendse uitgaansbuurt. Ook bij de realisatie van het woonproject Nieuw Helmond, aan de overkant van Ciné Rialto, kwam er destijds bakken kritiek. “Maar dit project bewijst juist dat wonen in dit gedeelte van de Langestraat mogelijk is, want er zijn geen klachten”, klinkt het bij het stadsbestuur.

(DJ – foto DJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.