Kom naar The Dinky Toys in Kursaal Oostende en win je eigen song, geschreven door Kid Coco

Kid Coco, samen met Niko Geldhof, Willy Moeyaert en Sofie Vandenbroucke van de organisatie én 'kapitein' Jo Dielman. © FODI
Redactie KW

Op zaterdagavond 19 augustus zijn The Dinky Toys met XXL In Concert te gast in Kursaal Oostende. De hitmachine uit de jaren negentig staat met een 17-koppige bezetting in Kursaal Oostende. Wie aanwezig is, maakt kans op een eigen lied. Alle namen van de aanwezigen worden immers in één grote doos gestopt en daaruit haalt een onschuldige hand één naam. Kid Coco zal voor deze persoon een lied schrijven, écht geschreven op het lijf van de winnaar. Natuurlijk gaat hij – eens het nummer klaar – dit liedje aan huis afgeven én zingen.

Kid Coco heeft met Oostende een heel goede band. “Als kleine mannen kwamen we al met onze ouders naar deze grootstad aan zee. Het is hier zo gezellig. Een meerwaarde is dat je verse vis kan aankopen aan diverse kraampjes. En ik ben een liefhebber van goede vis. Praat ik over Oostende, dan denk ik ook aan het nachtleven. Ik heb een boontje voor het nachtleven (lacht). Iedere stad heeft wel één plek waar mensen graag naartoe trekken. Hier is dat voor mij Lafayette in de Langestraat. Traden we ergens op in Oostende of in de regio, dan kwamen we daarna altijd naar Lafayette afgezakt om af te sluiten in meestal de vroege uurtjes.”

Ben je nog op een andere manier verbonden met Oostende ?

Kid Coco : “Vroeger had mijn broer een café aan de vismijn in Oostende. Ik denk dat zijn café toen gelegen was in de zwaarste buurt van Oostende. Ik herinner mij dat ik toen als achttienjarige mijn broer kwam helpen in zijn café. Nouja, meestal ging mijn broer op zwier en stond ik alleen in het café. In dat visserscafé probeerde ik dan hippe muziek te draaien en zelfs dat viel telkens in de smaak. ‘t Ging er altijd redelijk heavy aan toe.”

Je bent een geboren en getogen Gentenaar en toch sluit je Oostende in je hart. Hoe komt dat ?

Kid Coco : “Antwerpenaars vertoeven in Blankenberge, Gentenaars komen meestal naar Oostende. Bewoners van Oostende hebben allemaal een beetje een rebels karakter. Ik vind die vibe van Gent ook hier terug. Ik ben lange tijd DJ geweest en ging ook uit aan de Kuiperkaai in Gent, een plek die je toen een beetje kon vergelijken met de Langestraat in Oostende.”

Hoe jong was je toen je voor de allereerste keer een bezoek bracht aan het zeilschip Mercator, dé trots van Oostende ?

Kid Coco : “Och, dat kan ik mij nog moeilijk herinneren, ‘t zal dus wel heel jong zijn geweest. Ik kwam er ook al met mijn eigen kids terug. Zij stonden ook met open mond en ogen te kijken naar dat prachtige schip. Het is geschiedenis die ter onze beschikking staat en het heeft nog altijd zijn authenticiteit. Het zeilschip werd heel mooi gerestaureerd. Ik ben niet zo’n waterfreak, maar De Mercator mag er zijn. Weet je, ik ben toen ik nog een kind was eens in Spanje afgedreven in open zee met een gummibootje. Sindsdien zal je mij niet vlug meer aantreffen op open zee, alhoewel dat wel heel romantisch en aantrekkelijk kan zijn.”

Kid Coco van The Dinky Toys op het zeilschip Mercator in Oostende.
Kid Coco van The Dinky Toys op het zeilschip Mercator in Oostende.© FODI

Je bent geen echte waterfreak. Kan je wel genieten van een strandwandeling ?

Kid Coco : “Natuurlijk ! Oostende in de winter is even mooi als Oostende in de zomer. Op bijvoorbeeld een zondagmorgen – na een nachtje stappen – laat ik graag eens mijn haren wapperen in de wind (lacht). Ik vind dat fantastisch. Eerlijk, ik droom er stilletjes van om ooit aan de kust te kunnen wonen. Als is het een tijdelijke of tweede verblijfplaats, maar dat zou zeker en vast Oostende worden.”

Hoe zit het met de optredens in Oostende ? Word je met al je projecten meer gevraagd in deze badstad dan elders aan de kust ?

Kid Coco : “Vroeger speelden we vaak in Den Artiest in de Kapucijnenstraat in Oostende. Tijdens de jaarwisseling 1999/2000 speelden we hier ook. Dat was het evenement voor de eeuwwisseling. Ik herinner mij dat nog goed, omdat mijn oudste zoon werd geboren op 17 december 1999. Als baby kwam hij zelfs mee naar dat optreden, maar zelf zal hij zich daar uiteraard wel niets meer van herinneren. Stel je voor, hij was pas twee weken jong en toen mocht hij al naar optredens van zijn papa gaan luisteren. Ik denk dat we nu nog ieder jaar twee à drie keren in Oostende spelen.”

Ben je een voetbalfan ? En voor wie kies je : AA Gent of KV Oostende ?

Kid Coco : “Voor de beste ! Ik ben geen fanatiekeling. Mijn oudste zoon speelt voetbal en dus is het maar logisch dat ik eens ga kijken. Maar dat is net zoals met muziek. Je kan wel fan zijn van iemand, maar uiteindelijk moeten ze zich nog altijd bewijzen. Wie het mooist speelt, daar heb ik ook het meeste bewondering voor.”

Heb je hier échte moaten in Oostende ?

Kid Coco : “Absoluut en méér dan één ook. Ik heb er enkele, maar ik ga ze niet bij naam noemen. Het zijn allemaal mensen waar ik écht kan op rekenen, dat is super.”

We slenteren door Oostende. Je bent hier populair, de mensen kijken je aan, ze vragen zelfs nog altijd voor een foto…

Kid Coco : “Dat komt wellicht omdat we nu met The Dinky Toys weer serieus in de kijker staan. Ik heb wel iets met vrouwen (lacht). Als DJ bemerkte ik dat de vrouwen meer muziek kwamen aanvragen dan de mannen. Vrouwen luisteren naar de teksten, de emotie, terwijl mannen zich meer focussen op het technische tijdens een optreden. Met The Dinky Toys hadden we ook altijd vrouwelijke backings. De groep bestond al uit mannen, er moest dus wat vrouwelijk tegenwicht zijn. We hadden zelfs vrouwelijke roadies.”

Kid Coco van The Dinky Toys op het zeilschip Mercator in Oostende.
Kid Coco van The Dinky Toys op het zeilschip Mercator in Oostende.© FODI

The Dinky Toys brengen XXL in Concert in Kursaal Oostende. Een speciale show, vertel ?

Kid Coco : “Met onze band staan we – 25 jaar na de lancering van The Colour Of Sex dat met platina werd gekroond – inderdaad in Kursaal Oostende. De jongste generatie weet dat misschien niet zo goed, maar in de jaren negentig behoorden we tot de populairste bands van die tijd, samen met Soulsister, De Radio’s en Clouseau. Wie kent niet onze grootste hits : My Day Will Come (1991), I Can’t Keep My Hands Off You (1992), Out In The Streets (1993), Declaracion De Amor (1994)… Vorig jaar waren we te gast op het Nostalgisch Beach Festival in Middelkerke. Het werd een bruisend en fel gesmaakt optreden voor 15.000 aanwezigen. Geef toe, dan krijg je de smaak weer te pakken. Met een 17-koppige bezetting brengen we acht keer XXL in Concert, waaronder slechts één keer in Oostende of in West-Vlaanderen. Oostende is het voorlaatste optreden van deze tour en daarna halen we de stekker er terug uit. Onze bezetting is een internationale line-up met Patrick Dorcean, Arnel Serra Garcia, Jens Dreijer, Mo Harcum, Nina Babet, Jan Eggermont, enz. Het zijn allemaal topmuzikanten die werken voor bv. Netsky, Natalia, Milow, Bart Peeters, Soulsister, enz. Wie recent op het concert van Natalia in Kursaal Oostende was, mag hetzelfde van ons verwachten. Power, dubbele turbo’s, gezelligheid, ambiance, feest ! We gaan voor een kleine 100 minuten stomende grooves met een sound die bij iedere muziekliefhebber in de smaak zal vallen. We brengen een mix van reggae, R&B, pop, Afro beats, soul flamenco, gospel, enz.”

Naar ik vernam zal deze show wel een heel speciaal optreden worden, want jij gaat een liedje schrijven voor één van de aanwezigen ?

Kid Coco : “Iedereen die een toegangskaart aankocht, wordt met zijn naam in een grote doos gedeponeerd. Tijdens de show halen we één winnaar eruit. Ik ga voor die persoon een song op het lijf schrijven. Die man/vrouw mag ook een eigen onderwerp kiezen. Ik schreef praktisch alle liedjes van The Dinky Toys zelf, dan weet je ook dat ik geen half werk zal doen. Ik wil een liedje schrijven dat écht overeind staat. Een exclusieve song voor de winnaar ! Is het liedje afgewerkt, dan ga ik dat persoonlijk bezorgen en natuurlijk ook ter plaatse zingen.”

Tot slot : na The Dinky Toys, voor welke andere eigen projecten ga jij je dan inzetten ?

Kid Coco : “Ik ben nog altijd actief met Truephonic en ook met Cocojr & The All Stars. Binnen twee jaar bestaan we al 20 jaar. Ik blijf ook met Sandrine samenwerken. We gaan wellicht ook verder doen met The Kings Of Pop, een samenwerking met een aantal mensen van The Magical Flying Thunderbirds. Ik blijf dus muzikaal bezig. Soms kom ik in de media, soms niet, maar ik blijf bezig. Ik heb uiteraard ook meer ervaring dan 20 jaar geleden. Ik denk dat ik in totaal al 2.000 keren op een podium stond. Het publiek moet actief betrokken worden bij een concert. Ik kijk dus al uit naar de show in Kursaal Oostende, waarin ik mijn ervaring maximaal zal benutten om samen met deze topband het publiek een onvergetelijk optreden te geven.”

Zaterdag 19 augustus om 20.30 uur : The Dinky Toys XXL In Concert, Kursaal Oostende. Tickets : 35 of 29 euro. Tickets en info : 0479 31 84 55, www.concertevents.be, box-office Toerisme Oostende.

(PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.