Koksijdse NH-90 helikopter ingezet bij de overstroomde gebieden

De NH-90 helikopter wordt ingezet om landgenoten te redden die getroffen werden door de zondvloed. © TB
Redactie KW

Bij de overstroomde gebieden in de provincies Namen en Luik werden gisteren ook de reddingshelikopters van basis Koksijde opgeroepen om mensen in nood te helpen. Door de slechte zichtbaarheid konden ze echter niet ingezet worden. Vandaag zijn de weersomstandigheden beter en werd de helikopter een eerste keer ingezet in de buurt van het zwaar getroffen Pepinster om mensen van de daken te halen.

“Lokaal hangt er een mistlaag op 40 à 50 meter”, zegt Kurt Verwilligen, woordvoerder van de luchtcomponent. “Een helikopter door een mistlaag laten vliegen, is gewoon te gevaarlijk, voor de bemanning en voor de mensen op de grond.”

“De piloot kan amper het uiteinde van de rotor zien. Het gaat over bebouwd gebied in een Ardennenvallei. Hoogspanningskabels bijvoorbeeld staan nog wel op een kaart, maar bouwkranen en andere obstakels niet. Als een helikopter die zou raken, zou dat dramatisch gevolgen hebben.”

Vliegveiligheid

“Onder de mistlaag vliegen, kan in principe, maar dan is er weer een probleem om met een krachtige helikopter zoals onze NH-90, mensen op te pikken. Dan lopen we het risico om hen van hun dak te blazen.”

“Het zijn afwegingen die we moeten maken, maar op vliegveiligheid kan je niet toegeven. Dan veroorzaak je nog een vliegongeval bovenop een noodsituatie, wat het alleen nog maar erger maakt.”

Om de inzettijd in te korten, werd de helikopter tijdelijk gestationeerd op de luchthaven van Luik-Bierset. Ook daar was de zichtbaarheid trouwens minimaal: “De andere zijde van de landingsbaan is niet te zien … in de breedte.”

Hulp aan kust blijft gegarandeerd

“Op zee worden de helikopters ingezet bij nacht en ontij”, klinkt het nog bij Defensie. “Maar daar is het vlak en is de wind constanter. De obstakels zoals de windmolenparken zijn er perfect in kaart gebracht. Andere objecten zoals schepen worden dan weer met de performante radar opgepikt.”

De technici van basis Koksijde hebben trouwens extra doorgewerkt om drie helikopters inzetbaar te hebben. Zowel om hulp te bieden aan de overstroomde gebieden in het oosten van het land als om de Search And Rescue te blijven garanderen aan de kust. (TB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier