Koksijdse gezinnen planten hun boom in eerste geboortebos

Raadslid Julie Paelinck en haar twee kindjes planten de eerste boom van het geboortebos –verder v.l.n.r.: burgemeester Marc Vanden Bussche – schepen Lander Van Hove – schepen Guido Decorte – Mieke Garnaal en haar eredames © MVP
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Zaterdag begeleidden twee Eco-Mannen 96 Koksijdse gezinnen naar een eerste geboortebos op het domein van Golf Ter Hille Koksijde. Daar onthulden burgemeester Marc Vanden Bussche en de schepenen het officiële geboortebosbord en mochten alle gezinnen hun boompje planten.

In het kielzog van twee Eco-mannen, uitgedost in geelgroene Supermanoutfit, trokken de Harmonie van Oostduinkerke, Mieke Garnaal en haar eredames, volksdansgroep De Juttertjes, burgemeester en schepenen en een hele bende jonge gezinnen met kinderen naar het domein van Golf Ter Hille waar het eerste geboortebos officieel werd geopend. Daar stond ook een standje van de Gezinsbond Oostduinkerke, die de actie ondersteunt.

Bij de zegeningsplechtigheid scandeerden de Eco-mannen samen met alle boomplanters het verwelkomingsgedicht: “Oh boom oh boom, welgekomen in deze grond, wortelt hier goed, en wordt fit en gezond”. Raadslid Julie Paelinck viel de eer te beurt om samen met haar twee jonge spruiten de eerste spadesteek te geven en de eerste grote boom van het geboortebos te planten. Die boom kreeg een centrale plek.

Geboortebosbord

De burgemeester en Guido Decorte, schepen van milieu en duurzame ontwikkeling, onthulden het geboortebosbord met daarop het plan en alle namen van de kinderen die een boom planten. Het lokaal bestuur gaf een hint en drukte de hoop uit dat de ouders zorgen dat er nog meer kinderen én bomen worden gekweekt.

“Dit eerste geboortebos past helemaal in het kader van het klimaatbeleid”, zegt schepen Guido Decorte. “Een groenere en klimaatstabielere toekomst, daar zorgen we graag samen voor. Gezinnen kregen via doe- en weetstandjes zicht op haalbare klimaatdaden. Niet alleen met bomen aanplanten kunnen we de klimaatsverandering afremmen, maar ook met gebouwen isoleren, door te kiezen voor zuinige toestellen, door af te stappen van fossiele brandstof als energiebron, door minder vlees te eten…”

Verminderen CO2-uitstoot

“We merken dat de betrokkenheid van onze inwoners enorm is. Met zo’n 300 mensen – ouders met hun kinderen – zetten we samen een belangrijke stap waarbij iedereen meewerkt aan het verminderen van de CO2 uitstoot. We moeten allemaal inzien hoe belangrijk het is om groen te planten. Het is de bedoeling dat de kinderen en hun ouders de groei van hun boompje mee opvolgen, in het kader van het klimaatbeleid!”

De burgemeester sluit zich hierbij aan: “Bomen halen CO2 uit de lucht en absorberen tijdens hun groei atmosferische koolstof via fotosynthese. Bossen maken onze planeet koeler, want ze zetten inkomende zonne-energie om in verdamping van water, waarbij wolken ontstaan die zorgen voor schaduw, regen en een beter klimaatevenwicht. Uiteindelijk reflecteren bossen minder zonnewarmte terug in de atmosfeer. Dat betekent minder warmte die broeikasgassen anders zouden vasthouden. Bomen komen dus de opwarming van de aarde ten goede.” (MVP)

Zin om zelf een boompje bij te dragen?

Iedereen is welkom om met zijn/haar familie een wensboom planten op zaterdag 5 februari 2022 in het Wonderwoudje Abdijpark Koksijde. Dit staat los van het geboortebos en is voor iedereen toegankelijk. Inschrijven kan via www.koksijde.be/inschrijven-wensboom-Wonderwoudje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier