Koksijde voorziet warme attentie voor mensen die dit jaar hun partner verloren

Centraal de schepen van Sociale Zaken en Welzijn Ivan Vancayseele met medewerkers Sociaal Huis. © Sofhie Legein
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De coronapandemie maakt deze donkere dagen nog donkerder voor mensen die de voorbije maanden hun partner hebben verloren. Maar Lokaal Bestuur laat hen niet in de steek. Integendeel…

Ivan Vancayseele, schepen van Sociale Zaken en Welzijn: “Zeker nu Allerheiligen en Allerzielen voor de deur staan, is deze periode dubbel zo zwaar voor mensen die voor het eerst alleen zijn, die recent afscheid moesten nemen van hun partner. In Koksijde zijn er momenteel zo 147. Die mensen willen we nu graag een hart onder de riem steken. Vandaag en morgen krijgen ze allemaal een stoepbezoekje van een van onze medewerkers, uiteraard op veilige afstand en met mondmasker. Ze krijgen allemaal een kleurrijk plantje: een koraalmosje met de typische bolletjes in warme oranje herfstkleuren. Daarbij zit ook een kaartje met een warme boodschap. En wat nog belangrijker is: al onze medewerkers hebben een luisterend oor! We hebben een aantal vrijwilligers met een groot hart die bereid zijn om af en toe een bezoekje te brengen of om een telefoontje te doen voor een opbeurend gesprek…”

Extra vrijwilligers gezocht

Tijdens de eerste lockdownperiode in maart is Koksijde gestart met 80-plussers te bellen. Dat waren er toen meer dan 2.000… en toen gaf bijna 20% aan dat ze zich eenzaam voelden. Vrijwilligers hebben die mensen dan regelmatig gebeld. “Nu zullen we enkel de 800 alleenstaanden bellen om te vragen of ze zich voelen en of ze iets nodig hebben”, legt Katrien Debruyne van het Sociaal Huis uit. “Een tiental vrijwilligers zet zich daarvoor in, maar we zijn altijd blij als er zich nog meer mensen daartoe willen engageren. Die kunnen contact opnemen via katrien.debruyne@sociaalhuiskoksijde.be of bellen naar 058 53 43 19.” Ook wie zelf met hulpvragen zit, kan op dit mailadres of telefoonnummer terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier