Koksijde viert zijn oudste inwoner: Hélèna Boeve blaast 105 kaarsjes uit

De jarige Hélèna met burgemeester Marcus Vanden Bussche, haar zus Simonne (94), nichtje Marina Weerbrouck, nichtje Anita Daldini, Georgette Desmet, die vier jaar de gezelschapdame was van Hélèna, en de directie en verzorgend personeel van De Brink. © EDK
Redactie KW

Het was feest in het woonzorgcentrum De Brink met de viering van de 105de verjaardag van Hélèna Boeve. Ze is de oudste inwoner van het woonzorgcentrum maar ook van de gemeente Koksijde. In het woonzorgcentrum De Brink, waar ze sinds enkele maanden woont, kwam een delegatie van het gemeentebestuur, met burgemeester Marcus Vanden Bussche, langs om samen met haar familie haar verjaardag te vieren.

Burgemeester Vanden Bussche vatte haar boeiend leven samen: “Hélèna werd geboren te Steenkerke op 4 september 1914, één maand nadat de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken. Vader Emeric, die nog niet lang daarvoor drie jaar legerdienst achter de rug had werd opnieuw opgeroepen om het vaderland te helpen verdedigen. Hij had geluk, en kwam heelhuids uit de oorlog. Na de oorlog verhuisde het gezin Boeve naar de Strandlaan in Koksijde. Emeric en zijn broer Camiel begonnen samen een bouwbedrijf ‘Frères Boeve’ die goed boerde en vooral huizen bouwde in Sint-Idesbald voor klanten uit Wallonië, Brussel en Antwerpen.”

“Hélèna was inmiddels afgestudeerd als naaister en kon zich verder ontwikkelen en voltooien bij een haute couturiére te De Panne. In 1937 trouwde ze met Pierre Bulteel en samen verhuisden ze naar Antwerpen. Pierre had zijn diploma behaald van luitenant ter zee en vaarde op de route Antwerpen-New York. Maar met de Tweede Wereldoorlog brak opnieuw een beangstigende periode aan. Het schip waarmee Pierre voer werd in beslag genomen en hij moest vier jaar in dienst van de Amerikanen varen. Hélèna keerde terug naar haar roots in Sint-Idesbald. Na de oorlog kwam Pierre terug maar kon hier zijn draai niet vinden en samen vertrokken ze naar de Verenigde Staten. Hélèna sloot haar stoffenwinkeltje met naaiatelier langs de Koninklijke Baan in Koksijde en kon in New York aan de slag in een atelier waar ze haute couturekledij maakte. Spijtig genoeg overleed Pierre toen hij amper 56 jaar was. Helena bleef daarna nog 13 jaar in de VS en keerde daarna terug naar haar familie in Sint-Idesbald.”

Hélène vertrouwde ons tot slot toe wat het geheim is van haar lang leven: ‘Optimisme, graag bij de mensen zijn en graag reizen en vooral sinds mijn 90ste iedere avond een Kasteelbiertje met een stutte met kaas”

(EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier