Koksijde verdubbelt capaciteit van de watersportzones

Redactie KW

Om de veiligheid van de duizenden strandbezoekers en watersportfanaten in het seizoen te garanderen en de recreatiemogelijkheden te optimaliseren heeft het Lokaal Bestuur Koksijde de verschillende zones opnieuw grondig bekeken en gehestructureerd. Burgemeester Marc Vanden Bussche vat het zo samen: “we verdubbelen de capaciteit van de watersportzone van 1,3 naar 2,5 km. Zo krijgt Koksijde de grootste surfzone van de kust. Ook veiligheid is heel belangrijk. Tijdens het seizoen bewaakt de strandreddingsdienst 900 meter extra strand.”

Daarom zullen een aantal aanpassingen worden uitgevoerd. De zwemzone Oostduinkerke-Centrum breidt uit met zo’n 100 meter. De bufferzone ter hoogte van het appartementsgebouw Twenty-One schuift op richting Nieuwpoort. Omdat de wind meestal uit het westen komt, is het haalbaar om de watersportzone van Sycod aan de Westkant te verkleinen.

De zwemzone Zouaven (de zwemzone tussen het Elisabethplein en de Bettystraat) wordt iets ingekort (+/- 100 meter). De hoofdredders stelden de voorbije zomers vast dat deze strook weinig tot niet werd gebruikt door toeristen. De toegang tot het strand vanop het Elisabethplein zit nog wel in de zwemzone.

De zwemzone Duinpark gaat op in een grotere watersportzone die loopt van Sycod tot Windekind. Deze zone telde het minst aantal zwemmers; een strandreddingsdienst bleek daar dus niet efficiënt. De zone is ook niet praktisch gelegen. Door de westenwind belanden veel watersporters tussen eventuele baders.

Schepen Lander Van Hove: “Bij veel wind bleken de watersportzones te klein. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Daarom is een vergroting van de watersportzones in Oostduinkerke noodzakelijk”.

De 47 strandcabines van Duinpark verhuizen naar de zone Oostduinkerke-Centrum (ter hoogte van appartementsgebouw Twenty-One). (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier