Koksijde protesteert tegen beslissing om concessie asielcentrum te verlengen tot 31 december 2021

Burgemeester Marc Vanden Bussche startte de Koksijdse gemeenteraad van maandagavond met een opzienbarende mededeling. Hoewel er met de vorige federale regering een overeenkomst was dat de laatste asielzoekers het opvangcentrum van Fedasil eind juni dienden te verlaten, liet staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) weten dat de concessie nog liep tot 31 december 2020. Niet veel later gaf hij aan dat het huurcontract van Fedasil met de luchtmachtbasis met een jaar wordt verlengd, tot en met 31 december 2021.

Het asielcentrum met de leegstaande containers. © MVO

Toen gemeenteraadslid en parlementsraadslid Sander Loones (N-VA) de staatssecretaris in de Kamer van Volksvertegenwoordigers vroeg waarom de wooncontainers nog altijd op het terrein staan hoewel de laatste asielzoekers al eind juni waren vertrokken, werd de reden snel duidelijk.

Eerst en vooral bleek dat de containers die daar nu nutteloos staan de belastingbetaler elke maand 8.800 euro kosten. Dan liet de staatssecretaris uitschijnen dat de overeenkomst van de vorige regering duurde tot 31 december van dit jaar, maar niet veel later gaf hij aan dat het contract werd verlengd tot en met 31 december 2021.

Buffercentrum

Dat bevestigt schepen Guido Decorte na een gesprek met Sammy Mahdi: “Het opvangcentrum in Koksijde zou worden gebruikt als buffercentrum, enkel als de capaciteit elders is verzadigd, wanneer bijvoorbeeld de vluchtelingenstroom zou toenemen.”

“Fedasil zou de infrastructuur onderhouden. Momenteel zijn er geen concrete aanwijzingen of plannen om nieuwe asielzoekers te sturen, maar de afspraak met minister Maggie De Block was wel een definitieve sluiting!”

Protestbrief

Burgemeester Marc Vanden Bussche is niet opgezet met deze beslissing: “We hebben vandaag een brief gestuurd om heftig te protesteren! Een opvangcentrum in een toeristische gemeente als Koksijde vinden we al niet kunnen en het is allerminst een goed idee om onze gemeente uit te kiezen die op een transmigrantenroute ligt.”

“Bovendien is de basis nog altijd operationeel en we hopen dat de verkoopprocedure van de luchtmachtbasis binnenkort is afgerond. Dan zijn wij als gemeente de baas en beslissen wij over de definitieve bestemming!”

“Ik snap trouwens niet waarom Fedasil toch overweegt om hier opnieuw mensen onder te brengen! We hebben met Fedasil en een aantal asielzoekers veel miserie gehad! De samenwerking verliep allesbehalve vlot! Ik dacht dat er genoeg plaatsen zijn waar ze liever naartoe gaan en waar ze vriendelijker zullen worden onthaald, maar blijkbaar komen ze dan toch graag naar hier.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.