Koksijde: “Mensen motiveren en enthousiasmeren”

Annick Casselman: "Thuis heb ik een eigen privé verkleedwinkel en een gezellige 'warme garage' om te repeteren." (Foto ED)
Redactie KW

Toen ik hoorde dat ik genomineerd was voor de Krak maakte ik meteen een lijstje waar ik me de voorbije jaren mee bezig heb gehouden. Ik wou graag voor mezelf weten waarom ik eigenlijk genomineerd werd, want ik zie mezelf niet als een Krak. Ik ben wie ik ben, en ben zo gevormd door mijn opvoeding en ervaringen van de voorbije 40 jaar. Ervaringen waar ik enkel het positieve aan bewaar.

“Ik kom uit een warme familie en dit wil ik doorgeven aan mijn gezin en vrienden. Enkele wijsheden die ik opgedaan heb tijdens mijn jeugd pas ik dagelijks toe. Mijn moeder zei altijd ‘Vriendelijkheid kost geen geld!’ en af en toe een knuffel geven kan deugd doen. Van mijn vader heb ik geleerd om zuinig te zijn en te hergebruiken waar mogelijk. Mijn grootouders aan beide zijden waren sociaal geëngageerd, pioniers in het vrijwilligerswerk en het was er altijd ‘de zoeten inval’. Mijn grootmoeder zegt nog altijd ‘als je niets doet, zal je niets tegenkomen’ en dit is ondertussen ook mijn leuze geworden.”

“Bij ons thuis aan de keukentafel staat op het krijtbord ‘Je huis wordt je thuis als je het deelt met anderen’ en dit is waar ik voor ga. Gelukkig heb ik kinderen die meestappen in mijn verhaal en eveneens sociaal zijn en een partner die mij volgt in al wat ik doe én me soms ook eens afremt zodat ik mezelf niet voorbij loop. De waarden die ikzelf meegekregen heb en ook doorgeef aan onze kinderen zijn: eerlijkheid en oprechtheid, openheid en respect, behulpzaamheid en positiviteit. Deze waarden draag ik hoog in het vaandel en is ook mijn manier van omgaan met mijn omgeving, zowel op het werk als privé.”

Talent van eigen bodem

“Ik ben een doe-mens. Als ze mij aanspreken om me te engageren voor een nieuwe uitdaging, maak ik meteen een draaiboek in mijn hoofd en kijk ik hoe ik dit op een efficiënte manier zal kunnen organiseren en mensen motiveren om het beste van zichzelf te geven. Zelf sta ik niet graag in de belangstelling, maar ik heb er wel geen moeite mee om in de spots te staan om mensen te entertainen en te doen lachen. In de lagere school en humaniora was ik altijd te vinden om optredens in elkaar te steken. Twintig jaar geleden was het seniorenfeest dan ook de ideale kans voor mij om dat verder te zetten. Het seniorenfeest is de grondlegger van ‘Talent van Eigen Bodem’ dat uitgegroeid is tot een activiteit waar ik jaarlijks een zestal maanden mee bezig ben. Thuis toverde ik al in mijn jeugdjaren de speelkamer om tot een toneelpodium. Nu heb ik een eigen verkleedwinkel en een gezellige garage, waar vrienden en kennissen altijd welkom zijn.”

“Als ik me voor iets wil engageren, maak ik meteen een draaiboek in mijn hoofd”

“Liefde voor Afrika heb ik van mijn opa”

Annick is een bezige bij. Zowel als penningmeester van de Vriendenkring Gemeenteschool als secretaris van de Vriendenkring Personeel Koksijde, waar ze jaarlijkse allerlei activiteiten organiseert en samenwerkt met en voor collega’s over de verschillende diensten heen. “Maar ook binnen mijn functie in het Sociaal Huis, waar ik over de diensten heen betrokken ben bij activiteiten en advies geef. Activiteiten om de eenzaamheid van senioren te doorbreken liggen me na aan het hart. Warmte creëren en doorgeven is voor mij heel belangrijk. De inwoners van Koksijde en omstreken vinden dit even belangrijk aangezien ik verkozen werd tot Krak van Koksijde. Het doet uiteraard deugd om te zien dat mijn sociaal engagement wordt geapprecieerd en daarom zal ik verder doen zoals ik bezig was, namelijk altijd met een positieve noot iedereen in mijn omgeving bewegen om zorg te dragen voor elkaar. Want mensen samenbrengen die warmte aan elkaar doorgeven, maakt mij ook gelukkig.”

“Zowel op werkvlak als privé kan ik heel moeilijk stilzitten. Is het niet om het huishouden te doen, te reorganiseren, op te dienen, af te wassen of te entertainen, dan wel om anderen mee te sleuren op de dansvloer. Ik heb ook verschillende benefietactiviteiten georganiseerd. Levensloop is een van de doelen waarvoor ik me heb ingezet omdat we in die periode een goeie vriendin hebben moeten loslaten.”

“Dit heeft mij veel doen relativeren en daarom zou ik dit jaar opnieuw een team willen samenstellen voor Levensloop. Ik heb het ook heel moeilijk met kinderen die geen warme thuis hebben en daarom heb ik vorig jaar een actie voor ‘De Warmste Week’ georganiseerd. Deze maand vertrekken Ronny en ik opnieuw naar Senegal, waar we het dorp Mar Lodj steunen met kledij, schoolgerief en apotheekbenodigdheden. De microbe om mijn steentje bij te dragen aan kleurrijk Afrika heb ik geërfd van mijn grootvader Albert Rys die er in de jaren vijftig scholen en hospitalen bouwde.”

Bio Annick Casselman

Privé

Annick Casselman (47) woont met Ronny Moerman, wijkinspecteur bij de Politiezone Westkust, als vierde generatie in haar ouderlijke huis ‘Idalie’. Ze hebben vier kinderen Vince, Robine, Bjarne en Luna. Sinds 2001 vormen ze een samengesteld gezin.

Loopbaan

Annick studeerde aan het H.I.S.S. in De Haan en werkt beroepshalve al 23 jaar als maatschappelijk werker bij het Sociaal Huis van Koksijde. Eerst was ze leidinggevende in de thuiszorg en vandaag is ze verantwoordelijke van de personeelsdienst.

Vrije tijd

Dansen, musicals bijwonen, activiteiten en feestjes organiseren, lezen… genieten van familie en vrienden.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak