Koksijde-Dorp krijgt een nieuw gezicht

© repro GUS
Redactie KW

Voor 2024 start Koksijde met de transformatie van haar sportpark. Een week denkwerk van een team specialisten heeft geresulteerd in een concreet plan. Wat het inhoudt? Een nieuwe sporthal voor alle binnensporten, een nieuw zwembad, groen plein, 53 wooneenheden en een markthal. De site van het sportpark die nu wat verdoken is, wordt hét knooppunt van Koksijde-Dorp.

“Ons zwembad en de sporthal zijn verouderd. In plaats van enkel daarin te investeren willen we een visie voor de hele site”, verduidelijkt burgemeester Marc Vanden Bussche (LB). De gemeente tekende in op het project T. OP Kustzone met als resultaat dat een ontwerpteam met specialisten van Koksijde, de provincie en het Vlaamse departement Omgeving zich een week lang heeft verdiept in de sportsite.

Ook de inwoners mochten hun grieven op tafel leggen. Het resultaat van een week werken is een concreet plan en zelfs een maquette.

We hebben nu een totale visie, gedragen door de Koksijdenaren en dat is in deze fase het belangrijkste

Op het terrein van het oud gemeentehuis is ruimte voor 53 wooneenheden. Dat zijn een aantal appartementsblokken van maximum vier bouwlagen hoog, maar ook betaalbare rijwoningen. Ondergronds zullen de bewoners hun auto kunnen parkeren. Op de brandweersite is ruimte voor 16 wooneenheden.

Grote nieuwbouw

Opvallend is dat alle binnensporten gecentraliseerd worden in een grote nieuwbouw. Nu zitten die verspreid over verschillende gebouwen. Tussen de sporthal en het nieuwe zwembad is een markthal voorzien. Dat is een open overdekte ruimte. Via een esplanade zal alles toegankelijk zijn. Nog in die buurt komt een multifunctioneel groen plein.

Het aantal parkeerplaatsen daalt van 321 naar 240, maar alle parking krijgt een centrale groene plek. Volgens de ontwerpers worden op piekmomenten slechts 195 parkeerplaatsen gebruikt. Verder is er een gebouw voorzien voor een aantal centrumvoorzieningen. Dat omvat een coworking space voor jonge ondernemers, de woonwinkel, het Rode Kruis, de preventiedienst, winkel, horeca en ook een seniorenbuurthuis. De ontsluiting van zowel de sport- als woonzone gebeurt via de Houtsaegerlaan.

Alle binnensporten worden gecentraliseerd in een grote nieuwbouw.
Alle binnensporten worden gecentraliseerd in een grote nieuwbouw.© repro GUS

“We willen Koksijde-Dorp een gezicht geven”, klinkt het bij schepen Guido Decorte (LB). “Dat doen we niet alleen door te investeren in gebouwen maar ook door doorsteken te voorzien. Het terrein moet het knooppunt worden en de Pylyserlaan krijgt het statuut van fietsstraat.”

Rest de vraag hoeveel zal dat allemaal kosten? “Een exacte kostenberekening hebben we nog niet gemaakt. Met de opbrengst van de verkoop van de bouwgrond op het terrein moeten we de realisatie van de publie)ke ruimtes kunnen betalen”, zegt burgemeester Vanden Bussche.

“Deze legislatuur start de ontwikkeling al. Wat er wanneer wordt gebouwd moet nog bepaald worden. We hebben nu een totale visie gedragen door de Koksijdenaren en dat is in deze fase het belangrijkste.”

Participatietraject

De maquette en de beelden van de toekomst van het sportpark zijn van 4 tot en met 25 november te zien in het gemeentehuis. Daarna start een tweede participatietraject voor de ontwikkeling van de omgeving van de Sint-Pieterskerk.

Die ontwerpweek is van 25 tot en met 29 november. Op woensdag 27 november om 18 uur en op vrijdag 29 november om 16 uur zijn er terugkoppelmomenten waarop alle inwoners zijn uitgenodigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier