Kogel is al door de Heilige Familiekerk: voor het tweede jaar op rij geen Bosmolens Ommegang; organisatie wil wel alternatief op poten zetten

Wouter Vander Stricht

Deze week besliste het Feestcomiteit van de Bosmolens (Izegem) dat er ook in 2021 geen Bosmolens Ommegang – traditioneel het weekend van de vierde zondag van juli – wordt georganiseerd. Ook vorig jaar werd de editie al geannuleerd. Deze zomer hoopt men in het feestweekend (23-26 juli) toch een alternatief te kunnen aanbieden. “Er zijn al wat ideeën, maar veel zal afhangen van wat mag”, zegt voorzitter Eddy Bral. “De enige zekerheid is de onzekerheid.”

Het feestcomité moest vorig jaar de 133ste editie annuleren, de 134ste jaargang komt er dus ook niet. Of toch niet zoals de Bosmolenaars dat gewend zijn. Een feestvierdaagse in een megatent op het Ter Beursplein naar de Heilige Familiekerk is jaarlijkse traditie op de grootste wijk die Izegem telt. “We hebben deze week een online vergadering gehouden en daar de knoop doorgehakt”, zegt Eddy Bral, al meer dan een kwarteeuw actief in het Feestcomiteit van de Bosmolens. “De kans is quasi onbestaande dat we weer onze tent kunnen volstouwen met mensen.”

Van 22 tot 25 juli…. in 2022

Ondertussen bestudeert het organiserend comité verschillende scenario’s. “Dat gaat van outdoor optredens over een sneukeltocht tot kinderactiviteiten. Er ligt zeker nog niets vast, dat kan ook niet omdat we nog geen zicht hebben op wat al dan niet zal mogen. Maar zeker is dat al onze medewerkers enthousiast en hongerig zijn. En wij willen onze bewoners ook iets aanbieden.”

Financieel lijdt het Feestcomiteit momenteel niet echt veel schade. “Ons programma van 2020 hadden we omgeboekt naar 2021. De voorschotten die daarvoor betaald waren, kregen we niet terug, maar werden doorgeschoven. Maar bedoeling is dat we de optreden van 2020 nu laten doorgaan in 2022. Christoff op maandag, dat willen we behouden. Andere groepen zullen misschien niet meer op toer zijn, maar dat recupereren we dan wel. In 2022 vieren we feest van vrijdag 22 tot en met maandag 25 juli. Noteer dat al maar in je agenda.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.