Koffieklets toont de weg naar het dienstencentrum: “Tal van activiteiten”

Met Koffieklets trok het lokaal dienstencentrum van wijk tot wijk om hun werking beter kenbaar te maken aan de bevolking. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Het pas opengestelde lokaal dienstencentrum in gemeenschapscentrum ’t Tjuf, doet er alles aan om de vereenzaamde, alleenstaande of senioren die hulp zoeken de weg te wijzen naar het lokaaldienstencentrum. Om de werking te promoten werd ‘Koffieklets’ in het leven geroepen.

“Het pas opgerichte lokaal dienstencentrum moet op termijn de ontmoetingsplaats worden voor senioren die op zoek zijn naar hulp allerhande of gewoon nood hebben aan een babbel met gelijkgezinden”, zegt Vanessa Sergeant (48), hoofd van het dienstencentrum. Het dienstencentrum is nu nog gevestigd in ’t Tjuf, na ingrijpende verbouwingswerken. Op termijn wordt het ondergebracht in een nieuwbouw op de site van woonzorgcentrum Rozenberg.

“Het spreekt voor zich dat het lokaal dienstencentrum nog niet op volle toeren draait omdat het nog onvoldoende bekend is. Om de senioren de weg te wijzen naar ons dienstencentrum hebben we ‘Koffieklets’ in het leven geroepen. Bij Koffieklets planten we gewoon ons tentje neer op een locatie waar veel volk woont. De senioren uit de buurt worden uitgenodigd om even langs te komen voor een kop koffie en een sneetje gebak. Tegelijk geef ik een voorstelling van wat het lokaal dienstencentrum voor hen betekent en welke activiteiten er worden aangeboden. We kozen vijf wijken uit waar we het dienstencentrum gingen voorstellen: Gavers, de Ginste, de bejaardenwoningen, Ettingen en het Gemeenteplein. Tot mijn grote verrassing kregen we telkens heel wat volk over de vloer.”

Zonder verplichting

“Het lokaal dienstencentrum is een plaats waar je kunt samenkomen zonder enige verplichting. Er worden wekelijks tal van activiteiten georganiseerd met de hulp van vrijwilligers. Ik denk bijvoorbeeld aan de babbelhoek, vroeger ondergebracht in de bibliotheek maar nu verhuisd naar ’t Tjuf. Deze vindt plaats op maandag, woensdag en zaterdag van 14 tot 17 uur. Dat is intussen een succes en elke week verschijnen er nieuwe gezichten. Je kan er een babbeltje slaan, een kaartje leggen of de krant lezen en tegen 1 euro kan je er een lekkere kop koffie drinken. Vanzelfsprekend kan je er ook terecht voor allerhande vragen of noden eigen aan de seniorenbevolking.”

“We bieden echter meer aan dan alleen een gezellig babbelhoek. We proberen ook onze bezoekers actief bezig te houden door het organiseren van leuke activiteiten zoals een plantendag waar er stekjes gemaakt werden. We organiseerden ook digitaal vragenuurtje en we staken ook korte wandelingen in elkaar ook geschikt voor mensen met een rollator of rolstoel. We bieden achteraf steevast een gratis drankje aan.”

Zoet geluk

Tijdens de maand augustus was er ‘zoet geluk’ waarbij de bezoekers van het dienstencentrum konden proeven van lekkere ijsjes met aardbeien of appeltaart. Voor dit jaar staan nog twee activiteiten gepland. Op 19 september staat haken centraal en op donderdag 28 september is er een mantelzorgcafé gekoppeld aan een infonamiddag over thuiszorg. Wie de activiteiten wil bijwonen, kan een seintje geven op 0478 87 80 27.

“Het is echt de bedoeling om van het lokaal dienstencentrum in de Tielsteenweg 8 een gezellige en nuttige ontmoetingsplaats te maken”, besloot een enthousiaste Vanessa Sergeant.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier