Koffiebar MiKaaza wordt tijdelijke tentoonstellingsruimte

Johan Pardo en Nele Leys bleven niet bij de pakken zitten. (foto CLW)
Redactie KW

Aanschuiven en wachten! Het is ondertussen zowat de slagzin geworden van iedere handelaar die zijn of haar zaak drijvende wil houden tijdens de coronacrisis. “We maakten van de nood een deugd door onze wachtruimte om te bouwen tot een kunstexpositie”, klinkt het bij Johan Pardo (44) en Nele Leys (47), de zaakvoerders van het Wevelgemse MiKaaza.

Het oogt onwennig en toch erg rustgevend. De wachtzaal van MiKaaza, ooit een plaats waar je bij een kopje koffie wat kon bijpraten met vrienden of familie, is leeg. Geen tafels of stoelen meer en al helemaal geen klanten. “Onze zaak bestaat eigenlijk uit twee delen. Aan de ene kant heb je onze kaas- en delicatessenzaak en aan de andere kant een koffiebar.” Johan staat op een plaats waar normaal mensen tot rust komen bij een kopje troost. “De koffiebar moest dicht, de regels zijn hierin erg duidelijk. We namen dan ook alle tafels en stoelen weg waardoor er een grote, lege ruimte ontstond.”

Johan en Nele hadden niet meteen plannen om de hoofden te laten zakken en kozen voor een creatieve invulling. “Met MiKaaza konden we relatief snel omschakelen naar het nemen van online bestellingen”, gaat Johan verder. “We speelden al langer met het idee om een soort van webwinkel te starten, corona duwde alles in een stroomversnelling. Klikken, bestellen en afhalen!”

Unieke wachtruimte

Om de veiligheid van hun klanten te verzekeren, werd de gesloten koffiebar omgebouwd tot een unieke wachtruimte. “Via een aangepast parcours kunnen mensen hun bestelling komen ophalen, zonder elkaar te kruisen”, pikt Nele in. “Ze kunnen hiervoor, met meer dan voldoende ruimte, wachten in de ruimte die voorheen koffiebar was. We besloten om de ruimte een nieuwe invulling te geven, eentje die voor een positieve toets moest zorgen tijdens deze moeilijke dagen en we kozen dan ook voor kunst van eigen bodem.

Het koppel contacteerde de mensen van SYL, het Wevelgemse kunstcollectief, en al snel sloegen beide partijen de handen in elkaar. “Om de twee weken komt één van de leden van het collectief hier een expo opbouwen”, vult Johan aan. “Schilderwerken, tekeningen of een andere creatieve uitspatting? We staan open voor alles. De klanten die wachten kunnen op die manier mentaal tot rust komen en kennis maken met lokale artiesten, kunstenaars die vaak heel wat in hun mars hebben.”

Het bijzondere initiatief kon alvast op heel wat bewondering rekenen en het ondernemende koppel durft alvast dromen van de periode na de coronacrisis. “Het gebouw gaat nog een metamorfose ondergaan en we krijgen er wat plaats bij”, sluit Nele af. “Niet alleen konden onze klanten de creatieve kronkels wel smaken, ook wij kunnen een knap kunstwerk wel waarderen. Het valt dus niet uit te sluiten dat dit zelfs na de coronaperikelen nog een vervolg zal krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier