Koffie ‘t Molentje opent conceptwinkel in Ooststraat

Laurent Destrooper voor de nieuwe koffiezaak waaraan deze week nog de laatste hand werd gelegd.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Laurent Destrooper voor de nieuwe koffiezaak waaraan deze week nog de laatste hand werd gelegd.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Zaterdagmorgen kun je voor het eerst binnenstappen bij Koffie ‘t Molentje in de Ooststraat 15 in Roeselare. “We proberen hier te mikken op beleving”, zegt zaakvoerder Laurent Destrooper. “De mensen zullen hier kunnen proeven wat ze kopen. Van zodra corona dat toelaat natuurlijk.”

Vrijdagavond wordt Koffie ’t Molentje feestelijk geopend in het bijzijn van de burgemeester. Tot net voor de opening was men nog de laatste hand aan het leggen aan de nieuwe zaak die toch wel een verrijking voor de Ooststraat mag genoemd worden. Recht tegenover Boggi en waar tot voor kort Bijou Brigitte gehuisvest zat, start Laurent Destrooper met zijn nieuwe concept.

De 33-jarige ondernemer is een nazaat van de bekende koekjesfamilie uit Lo. 13 jaar geleden op 20-jarige leeftijd nam Laurent Destrooper de koffiebranderij uit Langemark over. Op de markt in Langemark heeft hij nog altijd een koffiewinkel, maar de branderij verhuisde eerst naar Ieper en vervolgens naar Roeselare, niet ver van het Mammoetcenter. “Qua locatie hadden we twee opties voor onze nieuwe winkel: Brugge of Roeselare, het werd dus die laatste. In Langemark heb ik nog een medewerker die de winkel openhoudt, iemand bemant ook de koffiebranderij en samen met een andere medewerker zal ik hier de winkel opstarten.”

Jaarlijks branden we zelf 25 ton aan koffiebonen” – Laurent Destrooper

De koffiebonen koopt ’t Molentje aan in Centraal-Amerika. “We hebben daar onze vaste plantages waar we zekerheid hebben over de kwaliteit. De mengeling van de bonen bepalen wij zelf.”

Die diverse mengelingen worden dan in pakjes, maar ook in pads en espressocups verkocht. “En die zal je hier ook allemaal kunnen proeven. Zo weet je ook wat je koopt. Er zal hier dus veel gratis gedegusteerd worden, maar dat zal wel pas voor na de coronaversoepeling zijn.”

Al sinds 1947

“We verkopen hier ook diverse koffietoestellen. Van 25 tot 2.500 euro, voor ieders budget wat wils dus. Maar die machines zullen hier ook staan en je zal die ook kunnen uittesten. We zijn niet verbonden aan één merk van toestellen, zodat we vrij ons objectief advies kunnen geven.”

Koffie ’t Molentje nam Laurent destijds over van de familie Vermeersch en bestaat al sinds 1947. “We zijn een ambachtelijk traditieproduct. Jaarlijks verwerken en branden we zelf zowat 25 ton aan koffiebonen. We verkopen aan particulieren, maar ook aan enkele horecazaken. We zijn ook te verkrijgen in enkele Spar-winkels, maar dat willen we niet uitbreiden. Wel sluiten we niet uit dat er nog meer winkels komen. Binnen een jaar wordt onze winkel in Langemark ook aangepast naar het voorbeeld van onze nieuwe winkel in Roeselare”, besluit Laurent Destrooper.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.