“Koffie moet je op dezelfde manier proeven als wijn”

Bart Deprez is met Viva Sara de gastheer voor het BK barista. © JVGK
Axel Vandenheede

Zondag vindt in Viva Sara op de Kortrijkse Grote Markt het Belgisch kampioenschap barista plaats. Wie verzot is op koffie, kan er de sfeer opsnuiven en inspiratie opdoen. “Ik raad iedereen aan om slow coffee te proberen en koffie op dezelfde manier als wijn te proeven”, legt Bart Deprez uit.

De beste barista’s – noem ze gerust koffiesommeliers – strijden zondag om de Belgische titel. In de categorie ‘barista’ zijn er drie deelnemers, in de categorie brewing vijf. “Normaal zijn er meer inschrijvingen. Dat het dit jaar iets minder is, is puur toeval”, stelt Bart Deprez. Samen met broer Peter en moeder Catherine Pattyn runt hij Viva Sara.

“De lat wordt elk jaar een stuk hoger gelegd. De deelnemers aan de baristawedstrijd zullen zondag met de espressomachine aan de slag gaan. Ze moeten vier dezelfde espresso’s en cappuccino’s kunnen serveren, gevolgd door een signature drink. Dat is een unieke mocktail (cocktail zonder alcohol) op basis van een espresso. Daarbij is het belangrijk dat de barista een bepaalde koffiesoort uitkiest, onderzoekt welke toetsen die heeft en daar dan zijn of haar ding mee doet. Van belang is dat je de koffie op dezelfde manier als wijn moet proeven.”

“Filterpapier spoel je best vooraf even af met warm water”

Bij brewing gaat het om slow coffee: er wordt geen gebruik gemaakt van een machine, maar de barista giet de koffie zelf op. “Ik geef iedereen de raad om dit thuis ook eens te proberen”, vervolgt Bart. “Het is een ervaring op zich en je zal het verschil proeven.”

Traag opgieten

Bart geeft meteen enkele tips mee om succesvol je eigen koffie op te gieten. “Eerst en vooral spoel je het filterpapier vooraf best met warm water. Dat zorgt ervoor dat het minder smaak afgeeft. Tegelijk warm je de koffiekan ook al een beetje op. Ten tweede is het volgens mij beter om je koffiebonen iets grover te maken, dat heeft ook zijn weerslag op de smaak.”

“Een derde tip is om 20 gram koffie op 300 milliliter water te gebruiken. Maar het belangrijkste is: rustig opgieten. Giet 50 milliliter water in de filter en wacht dan een dertigtal seconden. Daarna kan je heel geleidelijk aan de rest opgieten. Belangrijk is om dat van binnen naar buiten te doen. Als je 300 milliliter water gebruikt, dan moet je in tweeënhalve tot drie minuten klaar zijn. Is dat niet het geval, dan zijn de bonen wellicht te fijn gemalen.”

Foodpairing

Koffieliefhebbers weten dus wat gedaan als ze de volgende keer bezoek hebben en ze met willen uitpakken met het zwarte goud. “Bij het dessert, kan je bovendien vrij simpel aan foodpairing doen. Als er bijvoorbeeld citroentaart op het menu staat, kan die zurige toets door de koffie nog versterkt worden. Maar die smaak met andere bonen ook in evenwicht brengen. Zo zijn Afrikaanse koffies iets frisser, terwijl de Zuid-Amerikaanse net zoeter zijn. Aziatische en Centraal-Amerikaanse koffies zijn dan weer kruidiger en fruitiger.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier