Koerspetjesverzamelaar Johnny Expeel uit Menen: “Dit seizoen werkloos voor tv”

Johnny Expeel bij een klein deel van de ongeveer 4.000 koerspetjes die hij in zijn bezit heeft.©wilfried Ossieur WO
Johnny Expeel bij een klein deel van de ongeveer 4.000 koerspetjes die hij in zijn bezit heeft.©wilfried Ossieur WO
Redactie KW

Afgelopen weekend ging het Vlaamse wielervoorjaar van start. Helaas zonder publiek en dus ook zonder Johnny Expeel (74). Elk jaar grijpt de Menenaar de voorjaarskoersen aan om zijn collectie koerspetjes te actualiseren. Dat belooft dit jaar een moeilijke opgave te worden.

“Een petje uit 1995 van de Gewiss-Ballanploeg van Guido Bontempi… Hier eentje van de Onceploeg van Laurent Jalabert… Of recentere exemplaren van BMC, Lotto-Jumbo, Quik-Step of Astana… Deze kreeg ik van Andrei Tchmil, en dit is er eentje van Mario Cipollini…” Met een kennersblik overloopt Johnny Expeel vluchtig zijn collectie koerspetjes, die hij al 47 jaar lang spaart.

“Het is allemaal begonnen toen ik naar een koers voor beroepsrenners in Ichtegem ging kijken. Mijn zoon Dirk zat toen als baby op mijn arm. De zon scheen in zijn ogen, maar ik had niets bij me om hem bescherming te bieden. Dus vroeg en kreeg ik een koerspetje van Julien Stevens. Het betekende meteen de start van een mooie verzameling. Nu heb ik zo’n 3.000 unieke exemplaren. Als verzamelaar mag je al tevreden zijn als je elk jaar alle Worldtour-ploegen te pakken krijgt.”

Nieuwe uitrustingen

Het begin van het wielerseizoen is voor Johnny Expeel altijd een drukke periode. Wielerploegen komen dan met nieuwe uitrustingen voor de dag en daar horen ook nieuwe wielerpetjes bij.

“Zij die op eBay verkopen, verbrodden het voor echte verzamelaars”

“Ik stap dan op renners of sportbestuurders af om een koerspetje te vragen. Ik val hen daar maar één keer per seizoen mee lastig. Sommige wielerliefhebbers vragen meerdere keren een petje, om ze daarna schaamteloos te koop aan te bieden op eBay. Zij verbrodden het voor de echte verzamelaars.”

“Vroeger was het veel gemakkelijker om aan een petje te geraken, tegenwoordig jaagt iedereen op een bidon, foto of petje. Samen met de koersgekte en dranghekken die het publiek op afstand moeten houden, zorgt dat ervoor dat het op Vlaamse koersen steeds moeilijker wordt om mijn verzameling uit te breiden. Op Franse wielerwedstrijden daarentegen gebeurt het dat ik helemaal alleen bij een sportbestuurder sta. Dan is er zelfs tijd om even een praatje te slaan.”

Najaarskoersen

“Samen met Dirk kijk ik altijd uit naar de start van het nieuwe seizoen”, zegt Johnny. “Maar dit jaar ziet het er niet goed uit en zullen we werkloos voor onze televisie zitten. Ook 2020 was een rampjaar voor mijn collectie. Na het openingsweekend met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne was het al gedaan. Ik hoop dit seizoen om toch nog aan iets te geraken. Als freelance verzorger masseert mijn zoon renners tijdens de klassiekers. Misschien kan hij dan wel eens iets op de kop tikken. Ook kijk ik uit naar de najaarskoersen, hopelijk is er dan wel publiek toegelaten.” (Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier