Koersen met retrofietsen en hoge bi’s in Oudenburg

Redactie KW

Zaterdag 9 en zondag 10 september staan opnieuw in het teken van oude fietsen en hoge bi’s met internationale wedstrijden en koersen met hoge bi’s, een organisatie van ORE.

Vandaag was het al verzamelen geblazen op het Marktplein voor een toertocht. “Zondag 10 september is er de grote wedstrijddag. Start en aankomst zijn aan het Marktplein. Om 12.30 uur wordt de eerste reeks van de internationale wedstrijd hoge bi, die meetelt voor de wereldbekerpunten, gereden, onmiddellijk gevolgd door de tweede reeks. Er is een prijzenpot van 1.000 euro aan verbonden. Onder de deelnemers mogen we de wereldkampioen en de Europese kampioen verwelkomen”, vertelt Eric Desmet van ORE. Daarna volgt het Belgische kampioenschap hoge bi, waaraan hij zelf deelneemt.

Publiekstrekker

Grote publiekstrekker moet de race voor oude koersfietsen worden. “Er komen zelfs enkele oude beroepsrenners aan de start. De deelnemers, zo’n 100-tal, zullen koersen met haar op de benen, zoals het vroeger was. En ze worden begeleid met een auto uit 1924. Ook de prijzen zijn aangepast aan de tijd van toen: een bundel prei, een bloemkool, een pak koffie…”, lacht de organisator.

Als laatste wedstrijd staat de finale van de eerste en tweede reeks, met 16 deelnemers, van de internationale wedstrijd hoge bi op het programma.

“De hele namiddag is er animatie op de markt en is er een retrofietsbeurs met attributen en fietsen van 1960 tot 1987. Ook zijn er enkele ludieke acties, zoals om het traagst fietsen, voorzien. Speciaal wordt eveneens de klederdracht van vroeger. En fabrikanten van hoge bi’s uit Zweden, Tsjechië, Schotland en Engeland komen hier hun nieuwe modellen voorstellen”, aldus nog Eric Desmet.

(LIN – Foto LIN)