Koers in Roeselare koopt bus en bouwt die om tot wielermuseum

Bij de bus zien we van links naar rechts Thomas Ameye (Koers), schepen José Debels, Filip Malefason (VDL) en Katrien De Bondt (VDL). (gf)© (gf)
Bij de bus zien we van links naar rechts Thomas Ameye (Koers), schepen José Debels, Filip Malefason (VDL) en Katrien De Bondt (VDL). (gf)© (gf)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Koers, het Museum van de Wielersport in Roeselare, pakt uit met een wielermuseum-op-wielen. Daarvoor kocht het museum een tweedehands autobus aan, die de komende weken volledig omgebouwd en heringericht wordt. Tegen de start van het wielervoorjaar zal het mobiele museum klaar zijn voor een roadshow doorheen de Benelux om uiteindelijk te landen op het WK wielrennen dat in september 2021 in Vlaanderen plaatsvindt.

De bus waar het mobiele museum in ondergebracht wordt, werd aangekocht bij VDL Bus & Coach Roeselare, het vroegere Jonckheere. Na de aankoop reed het voertuig meteen door naar de ateliers van Fisheye. Koers werkte eerder al samen met het multidisciplinair productiehuis voor de tijdelijke expo ‘Koers is religie’ in de Paterskerk. Eerstdaags gaat het bedrijf van start met de ombouwwerken om van de voormalige autobus een wielermuseum-op-wielen te maken.

“De plannen om een museum op wielen te realiseren, dateren al van enige tijd. Het wereldkampioenschap Wielrennen in Vlaanderen in september 2021 was de perfecte aanleiding om er effectief mee van start te gaan”, vertelt schepen José Debels.

KOERSbus, zoals het mobiele museum zal heten, krijgt een modulaire inrichting. Afhankelijk van de plek waar de KOERSbus halt houdt, wordt het mogelijk de tentoonstelling binnenin de bus aan te passen. In eerste instantie wordt dat een opstelling die verband houdt met het WK Wielrennen, maar later zal het mobiele museum – naast wielerwedstrijden – ook koers zetten richting scholen, socio-culturele bestemmingen en (wieler)erfgoedlocaties.

Koers hoopt de KOERSbus voor het eerst op de baan te brengen tegen de GP Monseré op zondag 7 maart. Daarna volgt in principe Dwars door Vlaanderen en wordt KOERSbus ingeschakeld in een activerend voortraject als publieksopwarmer richting het WK. In de zomer rijdt KOERSbus uit voor een tiendaagse Ronde van België langs steden en gemeenten met een WK-band. In september 2021 volgt dan de apotheose met de aanwezigheid van KOERSbus op het WK zelf.

De ombouw en het routeschema van KOERSbus kunnen gevolgd worden op de site van Koers: www.koersmuseum.be/koersbus .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier